Rebekah Brooks otišla od Murdocha, hoće li povući i premijera Camerona?

Rebekah Brooks, izvršna direktorica medijskog carstva Ruperta Murdocha za Veliku Britaniju, napustila je grupu News Corp zbog skandala vezanog za nezakonitog prisluškivanje telefona koji je teško pogodio Murdocha, ali i policiju te britanske političare.

 

Od izbijanja afere Murdochova grupa čvrsto je stajala uz Brooks iako je ona bila urednica tabloida News of the World koji je izazvao skandal teškim kršenjem privatnih prava. Njezina je pozicija postala neodrživa otkako je tabloid zatvoren, a brojni se novinari žale da su oni izgubili posao kako bi se zaštitilo urednicu.

Brooks je napisala da predaje ostavku "Rubertu i (njegovu sinu) Jamesu Murdochu" te da ovo što se sada događa "skreće pozornost sa svih časnih pokušaja što se čine kako bi se ispravile nevolje iz prošlosti".

Američki FBI na zahtjev više američkih senatora istražuje je li News Corporation hakirao telefone žrtava terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001., piše hrt.hr

I političari su pozvali na smjenu Rebeke Brooks koju će u grupi News Corp naslijediti izvršni direktor iz Sky Italia Tony Mockridge. Brooks i Murdoch trebali bi u utorak pred parlamentarnim odborom odgovarati na pitanja o kriminalnim radnjama za koje se tereti tabloid.

Skandal s News of the World je izbio kada je otkriveno da su novinari lista hakirali poruke s mobitela 13-godišnje Milly Dowler, otete 2002. i pronađene mrtve šest mjeseci poslije. Policija je objavila da su novinari osim otete i poslije ubijene djevojčice, hakirali i žrtve bombaškog napada u Londonu, pa čak i udovice te rođake poginulih britanskih vojnika u Afganistanu.

U aferu je posredno upleten i britanski premijer David Cameron, osobni prijatelj Rebeke Brooks koja je bila urednica tabloida u vrijeme kad su počela hakiranja svih Britanaca iz kojih se mogla izvući dobra novinarska priča. Njezin je zamjenik bio Andy Coulson, koji je do prije nekoliko mjeseci bio savjetnik premijera Davida Camerona, a danas je zbog afere uhićen. (Hina/hrt.hr/MJ)

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox