Recesija u eurozoni zaoštrena krajem 2012.

Foto: Shutterstock

Recesija u eurozoni vjerojatno se zaoštrila krajem prošle godine a oporavak će započeti u drugom ovogodišnjem tromjesečju, prognoziraju njemački, francuski i talijanski ekonomski instituti i agencije. 

Njemački institut Ifo, francuska statistička agencija INSEE i talijanska ISTAT objavili su u zajedničkom priopćenju da "istraživanja poslovne klime i pad industrijske proizvodnje u listopadu sugeriraju daljnje smanjenje aktivnosti" u četvrtom tromjesečju 2012., za 0,4 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. U trećem tromjesečju gospodarstvo eurozone zabilježilo je 0,1-postotni pad a u drugom aktivnosti su se smanjile 0,2 posto.

U prognozama objavljenim u listopadu tri su agencije prognozirale osjetno blaži pad aktivnosti u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju, za samo 0,1 posto. Po njihovim najnovijim procjenama aktivnosti bi u prvom ovogodišnjem tromjesečju trebale stagnirati, nakon čega bi u razdoblju od travnja do lipnja trebao uslijediti blagi oporavak, uz rast od 0,2 posto.

Instituti očekuju da će eurozonu poduprijeti povećanje inozemne potražnje zahvaljujući bržem rastu zemalja u razvoju i razrješenju fiskalne krize u SAD-u, što bi trebalo pospješiti oporavak američkog gospodarstva. Popuštanje napetosti u vezi s dužničkom krizom podržat će stabilizaciju ulaganja u razdoblju obuhvaćenom prognozom, pojašnjavaju prognostičari. Dodatni će poticaj gospodarstvo eurozone crpiti iz "smanjenja inflacije i ublažavanja nastojanja u smjeru fiskalne konsolidacije", dodali su. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox