Reding: Hrvatska je dobila zeleno svjetlo i ne treba monitoring

Europska komisija dala je zeleno svjetlo Hrvatskoj da postane 28. članica EU-a jer je zaključila da je Hrvatska postigla impresivan napredak i da su reforme provedene nepovratno i trajno, kazala je potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe Viviane Reding u intervjuu za Deutsche Welle, istaknuvši da Hrvatskoj nakon ulaska u EU ne treba monitoring.

 

Mislim da je došlo vrijeme da donesemo odluku jer su reforme pokrenute u Hrvatskoj provedene nepovratno i trajno (...). Moglo se jasno vidjeti da s ove točke nema više povratka na staro - dodala je, posebice pohvalivši napredak postignut na području reforme pravosuđa, rješavanja ratnih zločina i u borbi protiv korupcije. No to ipak ne znači da će Komisija na tome stati, istaknula je. Nastavit ćemo s analizom, jer se rad mora nastaviti. Stoga će postojati monitoring i redovito izvješćivanje o provedbi reformi, sve do datuma pristupa u EU. Ali ne i nakon datuma pristupa - kazala je.

To, po njezinim riječima, znači da će Komisija redovito upotpunjavati podatke o Hrvatskoj. Naše 'promatračke misije' mogu uputiti pisma upozorenja hrvatskim vlastima, ukoliko budu smatrale da se ne postiže napredak poput onog koji je zabilježen tijekom zadnjih mjeseci - kazala je, dodajući da će izvješće o postignutim rezultatima biti objavljeno u listopadu.

Potrebna je revolucionarna brzina

Reding je istaknula da Hrvatska, unatoč velikom napretku, mora još puno toga napraviti. U pravosuđu, primjerice, treba smanjiti broj starih neriješenih slučajeva i to na svim vrstama sudova te osigurati da pravni sustav u potpunosti funkcionira i to za sve građane - kazala je.

Na pitanje zašto su pristupni pregovori s Hrvatskom protekli u velikoj tajnovitosti, što je izazvalo nepovjerenje građana, Reding je objasnila da je Hrvatska teške političke odluke morala donijeti brzo, a ne o njima dugo raspravljati jer inače nikada ne bi završila pregovore. Morate shvatiti da se u Hrvatskoj morate razvijati na revolucionarno brz način. Moraju se donositi vrlo teške političke odluke, o kojima ne možete raspravljati mjesecima, već ih jednostavno morate donijeti i potom provesti. Da to vlasti nisu učinile, mi nikad ne bismo mogli dati zeleno svjetlo za zaključenje ovih pregovora - kazala je.

Hrvatska, istaknula je Reding, svojim građanima sada treba objasniti što je učinjeno i koje su prednosti ulaska u Uniju. Odala je priznanje hrvatskim vlastima na snažnoj političkoj volji da provedu reforme i završe pregovore s EU-om. Moramo reći da je stvarno impresivno u kolikoj je mjeri bila snažna politička volja, i premijerkina i predsjednikova, pa i u samom parlamentu. Moram istaknuti da su se svi zajedno jako trudili - kazala je.

Reding se osvrnula i na nasilje na Gay Prideu u Splitu prošloga vikenda. Znate, poštivanje manjina je važan element europskih vrijednosti koje svi dijelimo. Biti sposoban živjeti u društvu u kojem nismo svi isti i poštivati one koji su drugačiji, bez obzira jesu li drugačijeg etničkog porijekla ili drugačije seksualne orijentacije ili se radi o ženama... To je vrlo važan element europskih vrijednosti. Na hrvatskim je vlastima da se pobrinu za to da se te vrijednosti očuvaju - zaključila je. (Hina/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox