Restrukturiranje Zagrebačkog holdinga: ZET najveći gubitnik

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Zagrebački Holding u prvih šest mjeseci ove godine ostvario je prihode od 2,085 milijardi kuna. Ukupni rashodi tvrtke, koja u svom sastavu ima 18 podružnica i pet trgovačkih društva, iznosili su 2,149 milijarde kuna.

 

Iz operativnog poslovanja ostvareno je 105 milijuna kuna dobiti dok gubici nastaju iz financijske aktivnosti te iznose 169 milijuna kuna.

Tako je Holding u prvih šest mjeseci ostvario gubitak od 64,1 milijuna kuna što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjene za čak 52 posto. Kako doznajemo iz zagrebačke tvrtke, na razini cijele godine, procjenjuje se da će konačni gubitak iznositi 229 milijuna kuna, što je opet smanjene u odnosu na prošlogodišnji rezultat i to za 125 milijuna kuna, odnosno 35 posto.

Međutim, napominju kako će konačne brojke za 2012. godinu ovisiti o rezultatima pregovora sa sindikatima koji traju već osam mjeseci.

Zahtjev i prijedlog poslodavca je da se materijalna prava svedu na neoporezivi dio, što se prije svega odnosi na jubilarne nagrade, regres te božićnice, te da se određena materijalna prava tijekom 2013. ne isplaćuju (opet regres i božićnice).

Iz Holdinga upozoravaju, ukoliko se u narednih tjedan dana ne dogovore, Uprava je spremna raskinuti Temeljni kolektivni ugovor.

Najveći teret poslovanju Holdinga predstavlja javni prijevoznik, ZET, koji će u ovoj godini ostvariti oko 250 milijuna kuna.

S gubitkom posluje još šest podružnica od kojih su najveće gubitke u prvoj polovici 2012. akumulirali Direkcija (31 milijun), Velesajam (22 milijuna), Upravljenje sportskim objektima (9,3 milijuna), te Vladimir Nadzor (5,8 milijuna).

Kako Ivo Čović, predsjednik Uprave Holdinga, često na raspravama Gradske Skupštine, voli naglasiti, troškovi ZET-a iznose 1,15 milijarde kuna dok se od prodaje karata uprihodi tek 300 milijuna kuna. Povećanjem gradske subvencije sa 600 na 800 milijuna kuna, što je Holding od Grada Zagreba zatražio za 2013., poslovanje tvrtke napokon bi bilo svedeno na pozitivnu nulu.

Ipak, ostaju kumulirani gubici koji proistječu iz obnove voznog parka još iz 2007 kad je na lizing kupljeno 214 autobusa i 140 tramvaja. 

Veliki problem tvrtke su i kupnja dvaju zemljišta, Gredelja i Zagrebčanke, od grada Zagreba, a koju je Holding platio milijardu kuna. Holding to ne može riješit samostalno bez kvalitetne suradnje s gradom. A zajednička suradnja još nije na pravoj razini, odgovaraju dodajući kako rješavanje pitanja dvaju zemljišta planiraju tek u drugoj polovici sljedeće godine.

Iz zagrebačke tvrtke doznajemo kako je u pripremi i novi plan restrukturiranja koji bi trebao poboljšati poslovanje. Namjera je u sljedećih 90 dana poduzeti niz mjera na rješavanju krize likvidnosti.

Paralelno s tim formiran je i poseban tim čiji je zadatak provesti preoblikovanje poslovno-upravljačkog sustava, na čemu se radilo cijelu godinu. Uprava društva usvojila je transformacijsku strategiju, saznajemo.

Prema njoj, u prvom će planu biti konsolidacija svih podružnica s promijenjenom organizacijskom shemom, što bi se trebalo provesti tijekom sljedeće godine.

Sljedeći korak je izrada kataloga radnih mjesta radi boljeg korištenja ljudskih potencijala.

Plan je za 2014. pak, izdvajanje određenih podružnica, osobito tržišnih entiteta, u društva s ograničenom odgovornošću. U sljedećoj godini očekuju se i investicije, koje su pak, objašnjavaju, zbog nakupljenih gubitaka i zakonskih ograničenja, iznimno ograničene.

Tako u 2013. planiraju u potpunosti iskoristiti aktivne kreditne linije, prvenstveno EBRD, dok bi iz namjenskih sredstva ulagali u vodoopskrbu i odbodnju.  U planu je, za investicijske projekte, poput zaštite prirode, koristiti i fondove Europske unije, prenosi liderpress.hr. (sh)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox