Revizija na Filozofskom: Sumnjiva arheološka istraživanja na autocestama

Državna revizija dva i pol mjeseca bavila se poslovanjem zagrebačkog Filozofskog fakulteta i otkrila niz nepravilnosti. Novac se trošio nenamjenski, a 20 milijuna kuna potrošeno je za gradnju knjižnice umjesto za znanstvenu djelatnost, piše Večernji list.

Državna revizija je utvrdila kako Filozofski fakultet nije proveo postupak javne nabave za usluge telefoniranja, najam vozila, usluge marketinške agencije, dio higijenskih potrepština, tiskanje diploma i kupnju folija za zaštitu u vrijednosti od 2 milijuna kuna. Fakultet je svojim profesorima isplaćivao plaće u punom iznosu iako nisu ostvarili minimalno nastavno opterećenje. Neki profesori dobili su poveće isplate putem ugovora o autorskom djelu, a da pri tome nije utvrđeno jesu li honorare zaslužili izvan radnog vremena.

Arheološka istraživanja

U ovaj izvještaj nisu ušle nepravilnosti pronađene u poslovanju Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta. Fakultet je reviziji dao na uvid dokumentaciju o 17 ugovora koje su zaključili s Ministarstvom kulture, vrijednih 33 milijuna kuna. Ugovori se odnose na arheološka istraživanja koja su obavljena na trasama autocesta u razdoblju od 2006. do 2009. godine. Troškovnici na temelju kojih su ugovori zaključeni znatno se razlikuju od obračuna koje je dobilo Ministarstvo kulture.

Dekan Filozofskog fakulteta Damir Boras opovrgnuo je glasine da se većina nepravilnosti pronađena na Odsjeku za arheologiju odnosi na Mirjanu Sanader, suprugu bivšeg premijera, inače profesoricu na dotičnom odsjeku.

Koliko ja znam, profesorica Sanader se nikada nije bavila zaštitnim iskapanjima na autocestama, rekao je Boras. (jk)

 

 

 

Izvor: Večernji list, 2. ožujka 2011.
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox