Rezultati HDS ZAMP-a: rekordna godina za hrvatske glazbene autore!

Služba ZAMP Hrvatskog društva skladatelja objavila je rezultate svog poslovanja za 2022. godinu - konsolidacija glazbene industrije, potpuni povratak glazbe uživo i stabilnost poslovanja stručne službe HDS-a rezultirali su rekordnim prihodima hrvatskih glazbenih autora!

Ukupno, u prošloj su godini ostvareni ukupni prihodi u iznosu od u iznosu od 165.068.146,63 kuna (21.908.308,00 eura) što predstavlja rast od gotovo 38 milijuna kuna (5 milijuna eura), odnosno 29,83 posto.

U pojedinim segmentima autorskih prava, prednjače koncerti s kojih su autorski prihodi porasli za gotovo 300 posto te priredbe s rastom od 130 posto. Navedeni podaci i službeno potvrđuju da je 2022. rekordna godina po prihodima autora od autorskih prava na koncertima u Hrvatskoj - domaći “koncertni bum” već je prepoznala i nagrada Cesarica ustanovivši posebnu kategoriju “Bestseller” za najveći broj prodanih ulaznica.

Primjetan je i rast od prodaje glazbenih licenci poslovnim korisnicima poput hotelijera, ugostitelja i obrta od 47 posto. To je, naravno, rezultat njihova povratka uobičajenom poslovanju kroz veći dio 2022. godine, kao i dobrih poslovnih odluka koje smo prema tim skupinama korisnika povukli kroz COVID-krizne 2020. i 2021. godinu.

Prava mehaničke reprodukcije nastavljaju trend pada iz godine u godinu, no zato posebno veseli i ohrabruje pouzdan rast prihoda od online i digitalnih prava od 53,9 posto. Prošle je godine prihod u kategoriji „internetski i glazbeni (S)VoD servisi“ premašio 12 milijuna kuna (1,61 milijun eura). Navedeni iznosi, uz podatak o preko 87 milijardi obrađenih streamova, svjedoče o HDS ZAMP-u kao regionalnom lideru ostvarivanja digitalnih prava. S pred-pandemijskih dvije tisuće pretplatnika, sada je u Hrvatskoj preko 200 tisuća korisnika nekog od servisa što je uistinu tektonski pomak na domaćem digitalnom tržištu. HDS ZAMP ima potpisane ugovore sa svim važnim streaming servisima i platformama, uključujući i VoD servise poput Netlixa, Amazona, Disneyja i drugih. Direktno licenciramo naš repertoar širom svijeta na preko 70 servisa što je značajan korak naprijed prema pravičnoj raspodjeli digitalnih honorara.

O post-pandemijskom oporavku svjetske glazbene industrije svjedoči i rast naplate autorskih prava iz inozemstva od 44 posto. Strana sestrinska društva ZAMP-u su za naše članove poslala ukupno 13,2 milijuna kn ili 1,75 milijuna eura. Najveći iznosi domaćim autorima stigli su iz Slovenije i Srbije, koje slijede Crna Gora, Austrija te Bosna i Hercegovina.
 
Putem web profila na web stranici zamp.hr zabilježeno je 10.018 prijava novih djela što je nemali skok u odnosu na 9.444 novih djela iz prethodne godine.
 
U 2022. godini HDS ZAMP-u je punomoć za ostvarivanje prava povjerilo 386 novih članova iz Hrvatske, te velik, ako ne i rekordan broj članova iz ostalih društava u regiji, uglavnom iz Srbije i BiH – ukupno 403 kroz 2022. godinu! Njihovi kolege, redovni članovi Društva, prepoznali su stabilno i odgovorno poslovanje Hrvatskog društva skladatelja i njegove službe ZAMP-a potvrdivši ga i na skupštini Društva održanoj krajem svibnja ove godine.
 
Autorska zajednica je očito uspješno preživjela najgore godine i sada s puno razloga optimistično gleda u budućnost, ističe glavni direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec, uz posebnu zahvalu svim članovima Društva: Svojim zahtjevima, savjetima i suradnjom pomažu nam graditi sliku autorske glazbene zajednice kao dobro uštimane skupine kreativnih poduzetnika, individualaca predanih istim načelima vrijednog rada u studiju i na pozornici, ali i načelu prava da se od svog rada pošteno i pristojno živi.
 
PS/SM
Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox