Rezultati nadzora Porezne uprave kod obveznika fiskalizacije

Porezna uprava je još u lipnju 2016. godine najavila pojačane nadzore tijekom ljetnih mjeseci kod obveznika fiskalizacije, koji će se provoditi na području cijele Republike Hrvatske, a posebno na jadranskoj obali gdje je ljetna sezona u punom jeku.


Svrha pojačanih nadzora je prevencija u sprječavanju sive ekonomije, a u cilju zaštite Državnog proračuna i poštenih poreznih obveznika te građana.

U najavi pojačanih nadzora naglašeno je da Porezna uprava neće provoditi represiju prema poreznim obveznicima u smislu ometanja njihovog normalnog funkcioniranja i rada, te rigoroznog kažnjavanja ili privremene zabrane rada za bagatelne prijestupe, odnosno za prekršaje gdje porezni obveznik do sada nije kažnjavan.

Međutim, to ne znači da se propisi ne trebaju poštivati i stoga će Porezna uprava na tome uvijek inzistirati, a u ovim ljetnim mjesecima to je usmjereno poglavito na fiskalizaciju i uredno izdavanje računa, s fokusom na porezne obveznike koji su recidivisti. U razdoblju od 1.6. - 19.7.2016. godine obavljeno 1.259 nadzora od strane inspektora Porezne uprave.

Nadzori su obuhvatili prije svega ciljne skupine poreznih obveznika odabranih na temelju prethodno provedene analize rizika u sustavu Porezne uprave, te su kod čak 458 poreznih obveznika utvrđene nepravilnosti, odnosno kod 36%.(lp)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox