Ribić protiv politike štednje

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Vladina politika štednje i smanjenja javne potrošnje pogrešna je i promašena te ne pridonosi izlasku iz krize, rekao je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić na današnjoj konferenciji za novinare. 

Povod Ribićeva istupa je objava dokumenta glavnih ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Oliviera Blancharda i Daniela Leigha u kojem priznaju greške u MMF-ovim procjenama utjecaja štednje na europska gospodarstva. Iz tog dokumenta proizlazi da su prognostičari MMF-a značajno podcijenili povećanje nezaposlenosti i pad domaće potražnje povezane s fiskalnom konsolidacijom.

Ribić kaže da su sadašnja i prošle hrvatske vlade slijedile neoliberalni fundamentalizam MMF-a te pretjeranim kontrakcijama potrošnje postigle suprotni učinak od željenog izlaska iz krize, jer su zbog pada potrošnje pale proizvodnja i trgovina, a povećan broj nezaposlenih.

Matica hrvatskih sindikata, ističe Ribić, više godina upozorava i javno traži napuštanje modela pretjerane štednje naglašavajući da se usred krize potrošnja ne smije sputavati već održavati usporedo s provedbom reformi koje će omogućiti rast proizvodnje i izvoza. Potrošnja se, kaže Ribić, treba održavati i po cijenu inflacije i tiskanja novca jer o njoj ovise mnoga radna mjesta, ali za takvo što prema njegovim riječima unutar hrvatske vlasti nema kompetencija, smjelosti niti kulture dijaloga sa zastupnicima poticanja potrošnje.

Vlada je žestoko udarila po standardu zaposlenih u javnim službama nesvjesna da tako slabi cijelo društvo, umjesto da je štednju temeljila na smanjenju prava privilegiranih skupina čemu se ni Matica ne protivi, kaže Ribić.

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox