Rijeka: Nastavljeno suđenje Golemoviću i ostalima za aferu Ipsilon

Na Županijskom sudu u Rijeci čitanjem iskaza svjedoka u fazi istrage je nastavljeno suđenje Draženu Golemoviću i još osmerim osobama za više kažnjivih djelu u slučaju Ipsilon.

USKOK je tih devetero optužio za kažnjiva djela zloporabe položaja i ovlasti, poticanja na zloporabu položaja i ovlasti, protuzakonita posredovanja te primanja i davanja mita. Golemović je optužen da je uz pomoć pet policijskih službenika, carinskog službenika, općinske državne odvjetnice i pročelnika u poreznoj upravi dobivao službene podatke koji po zakonu nisu bili dostupni.

Sumnja na pristranost

Jedna od optuženih, bivša državna odvjetnica u Pazinu Davorka Smoković, na početku rasprave je zatražila da zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Čulina sama odustane od sudjelovanja u ovom predmetu. Kao razlog je navela svoje saznanje da je Čulina pozvala branitelja prvooptuženika Golemovića, odvjetnika Ljubu Pavasovića Viskovića, na kavu u stanci prošle rasprave. Smoković je izrazila sumnju u pristranost predstavnice USKOK-a navevši da u okolnostima prošle rasprave Čulina nije smjela to učiniti.

Smoković je na toj raspravi zatražila izuzeće Čuline, ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana i glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića navodeći kako sumnja da u vezi sa suđenjem postoje neki dogovori te da je od Golemovića i odvjetnika dijela optuženih bila izložena pritiscima da prizna djela za koja je optužena. Tada je taj zahtjev odbijen, a danas je Sajonara Čulina kazala da te zahtjeve Davorke Smoković shvaća kao način njezine obrane te da nema razloga povući se iz predmeta.

Na prvoj raspravi Golemović i još petero optuženih priznalo je krivnju, a ostali su se očitovali da se ne osjećaju krivima. (Hina/jk)

 

 

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox