Rusi SAD-u prijete prekidom suradnje oko proturaketnog štita

Rusija je zaprijetila da bi mogla prekinuti suradnju sa SAD-om na području proturaketnog štita u Europi, javljaju ruski mediji.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je Washington zbog donošenja dalekosežnih odluka "bez kolektivne rasprave" i ignoriranja mišljenja svih zainteresiranih strana.

Ako se ovo nastavi, mogla bi biti izgubljena prilika stvorena na summitu NATO-Rusija u Lisabonu za prebacivanje proturaketne obrane iz područja konfrontacije u područje suradnje, priopćilo je ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

Rusija je izdala ovo upozorenje nakon što su SAD i Španjolska u srijedu objavile sporazum o razmještanju krstarica američke mornarice u Španjolskoj u sklopu proturaketne obrane.

Ministarstvo je priopćilo da razmještanje proturaketnih brodova kod Rote na španjolskoj obali izaziva zabrinutost zbog "značajnog nagomilavanja američkog proturaketnog potencijala u europskoj zoni".

Ne samo da ne vidimo spremnost američke administracije da odgovori na zabrinutost Rusije glede ključnog pitanja o pružanju pravnih jamstava da budući sustav neće biti usmjeren protiv ruskog strateškog nuklearnog arsenala, nego također primjećujemo namjeru sve većeg širenja područja razmještanja američkih proturaketnih sustava, navodi se u priopćenju. (Hina/jh)

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox