S malom Danicom na Zemlji je 7 milijardi stanovnika

Na Zemlji od danas ima sedam milijarda stanovnika. Dvije minute poslije ponoći na Filipinima, jednoj od najsiromašnijih zemalja svijeta, rođena je Danica May Camacho, koja je izabrana simbolom toga događaja. Pri porodu je težila 2,5 kilograma, a njezinim roditeljima Florante Camacho i Camille Daluri čestitali su dužnosnici UN-a. Camille je djevojčicu rodila u bolnici Josea Fabelle u Manili. Od UN-ovih dužnosnika dobila je stipendiju za obrazovanje, a njezini roditelji novac kako bi mogli otvoriti vlastiti dućan.

Nakon što je UN proglasio da će Zemlja 31. listopada dosegnuti sedam milijarda stanovnika, stručnjaci su objavili predviđanja da će se snažan demografski rast nastaviti i zaoštravati ionako goleme izazove u svijetu, od proizvodnje hrane za sve, "starenja" stanovništva u nekim zemljama do opasne rodne neravnoteže u drugima.

Zemlji je velik teret već i sedam milijarda ljudi, a pritisak će postati neizdrživ kada na njoj bude devet milijarda ljudi 2050., kažu analitičari i upozoravaju da samo revolucija u korištenju energije, vode i zemlje može spriječiti katastrofu. Prema procjeni Zaklade UN-a za stanovništvo u svijetu će 2050. živjeti 9,3 milijarda ljudi, a do 2025. na prvo će mjesto po broju stanovnika izbiti Indija s gotovo 1,5 milijarda žitelja. (Hina/jk)

 

 

Foto: Ilustracija 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox