Sabor: Politički grabež SDP-a i HDZ-a za mjesto člana Programskog vijeća HRT-a

HDZ-ovi i SDP-ovi zastupnici su se u Saboru međusobno prozivali za opstrukciju Programskog vijeća HRT-a te kršenje Zakona o HRT-u, i jedni i drugi uvjeravajući da im je neovisnost HRT-a o politici na prvom mjestu.

U raspravi o prijedlogu Odbora za medije da se za člana Programskog vijeća HRT-a, na prijedlog parlamentarne većine, za preostali dio mandata imenuje Petra Lovrića SDP-ovi zastupnici optužili su HDZ da oporbi onemogućuje izbor njihova četiri člana Vijeća, dok su HDZ-ovci uzvraćali da rad Vijeća opstruira upravo SDP ismijavajući kandidate koji se jave na natječaj.

Lovrićevo predlaganje od strane parlamentarne većine, a koja je ranije odbila oporbeni prijedlog da se u Vijeće izabere Vera Robić-Škarica, lekcija je iz demokracije i ogledni primjer odnosa parlamentarne većine prema manjini, smatra Nenad Stazić (SDP).

Većina, kazao je, ovim izborom pokazuje svoju bahatost i nadmoćnost poručujući 'baš nas briga za vaša manjinska prava, bit će kako mi hoćemo'.

Stazić podsjeća kako je prilikom odbijanja Vere Robić-Škarice saborska većina upozoravala da je ona, kao osoba koja se bavi produkcijom, u mogućem sukobu interesa, a upravo Lovrićev izbor pokazuje, ustvrdio je, da je to bila lažna briga.

Lovrić, naveo je Stazić, ima srednju stručnu spremu i bio je "uklopničar", a to ga, rekao je, očito čini kvalificiranijim od Zorislava Antuna Petrovića, predsjednika Transparency Internationala Hrvatske koji se također prijavio na natječaj.

Odgovorila mu je u ime Kluba HDZ-a Sunčana Glavak kazavši kako je očita razlika između njezine stranke i oporbe u tome što oni ne smatraju da je netko manje vrijedan i sposoban jer ima srednju stručnu spremu.

Što mi danas radimo, diskriminiramo nekog samo zato što nema višu ili visoku stručnu spremu - upozorila je HDZ-ova zastupnica i napomenula da je Lovrić predložen od strane Hrvatske udruge poslodavaca, da je bio sudionik Domovinskoga rata i aktivan je u braniteljskim udrugama.

On ima svoje kvalifikacije i da, parlamentarna većina složila se da on bude prijedlog za člana Programskog vijeća - kazala je Glavak.

Antun Vujić (SDP) optužio je HDZ da oporbu sprječava u ostvarenju nezinog zakonskog prava da u HRT-ovo Programsko vijeće imenuje svoje kandidate što će, uvjeren je, građani kazniti na idućim izborima.

O HDZ-ovom shvaćanju demokracije i neovisnosti medija, dodao je, svjedoči i činjenica da je, na dan kada ga je saborska većina predložila, Lovrić sudjelovao u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno", iako, naglasio je, važeći zakon ne dopušta takvo angažiranje.

Vujićevo izlaganje izazvalo je niz reakcija HDZ-ovih zastupnika, koji su prozivali oporbu da umjesto da predloži svoja četiri člana Vijeća blokiraju njihov izbor, zbog čega Vijeće i dalje radi u krnjem sastavu.

Bavite se lažnom demokracijom - poručio je SDP-ovcima Krunoslav Markovinović (HDZ), ustvrdivši da - opstrukcija definitivno nije na strani parlamentarne većine.

Željku Antunović (SDP) zanimalo je kako to da je HDZ, zbog potencijalnog sukoba interesa, odbio prihvatiti oporbenu kandidatkinju Veru Robić-Škaricu, dok takvu potencijalnu opasnost ne vidi kod svojih kandidata.

Od kuda vama da Petar Lovrić nije u potencijalnom sukobu interesa - upitala je.

Stavovima SDP-a u raspravi se priklonio Goran Beus Richembergh, koji je u ime Kluba HNS/HSU-a naglasio da oporba, za razliku od vladajućih, prihvaća prijedlog pozicije i time pokazuje korektnost parlamentarne borbe.

Napominjući da će Lovrićevim izborom u Programskom vijeću sjediti samo članovi po volji većine, HNS-ovac je kazao kako HDZ sada u potpunosti preuzima odgovornost - za svaku sekundu situacije na HRT-u kao i odgovornost za profilaciju HRT-a kao javnog medija.

Sad je potpuno jasno, jedan kroz jedan, da je HDZ odgovoran ne samo za kadrovsko stanje nego i za program i za recentne slučajeve cenzure koji su na sramotu HRT-a - ustvrdio je.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox