Sabor se složio oko nečega? Da, oko Zakona o HRT-u.

Svi saborski klubovi podržali su prijedlog novog Zakona o HRT-u. HDZ je čestitao Ministarstvu kulture na obavljenom velikom poslu, a oporbeni klubovi istaknuli su da je, u odnosu na prvo čitanje, spriječena etatizacija HRT-a.

 

Sunčana Glavak (HDZ) uputila je javnu čestitku Ministarstvu kulture na obavljenom "velikom poslu" oko novog prijedloga Zakona o HRT-u. Podsjetila je da se o tome raspravlja još od kraja 2009. i da je put do novog zakona bio prilično turbulentan.
I prije nego što je nacrt zakona bio raspravljen na radnoj skupini već je plasirana vijest kako Vlada tobože želi preuzeti televiziju i pretvoriti je iz javne u državnu - kazala je Glavak ustvrdivši da za takve tvrdnje nije bilo argumenata što najbolje dokazuje novi prijedlog zakona. Bila je to nepotrebna politizacija - kazala je i pozdravila koncenzus oko prijedloga zakona i novo demokratsko ozračje na Odboru za medije.
Najavljeno je da će HDZ podnijeti šest amandmana među kojima i prijedlog da u udarnom terminu, od 18 do 22 sata, promidžbene poruke traju šest minuta, umjesto četiri i to ne samo godinu dana kako je najprije predloženo. HDZ predlaže i da se HRT obveže da kao javna ustanova od nacionalnog interesa u okviru svojih programskih načela promiče i domoljublje.

 

Amandmanima se izbjegavaju političke zamke

 

Klub SDP-a pak ističe kako su podrškom ključnim amandmanima Odbora za medije ispunjeni glavni oporbeni uvjeti za prihvaćanje novog zakona o HRT-u. Nenad Stazić (SDP) pojasnio je da se u odnosu na prvo čitanje, odustalo od etatizacije HRT-a, da se omogućava transparentan izbor članova Programskog vijeća te prihvaća da jedan član Nadzornog odbora HRT-a bude iz redova manjine. Na taj se način, dodao je, sprječava dvotrećinska većina kod izbora glavnog ravnatelja, i presudan utjecaj na kreiranje programa.

Sličnog je stajališta i Klub HNS-HSU, u čije ime je Goran Beus Richenbergh ustvrdio kako su upravo amandmani značajno popravili ovaj zakonski prijedlog. Amandmanima Odbora za medije otklonjene su političke zamke, predviđene u izvornom obliku zakona - istaknuo je.
Pohvalio je transparentno definiranje odnosa između HRT-a i Vlade, s potpisivanjem ugovora koji će točno određivati koji javni sadržaji moraju biti zastupljeni na javnoj televiziji, kao i na koji će se način financirati. To je potpuna novost, kao i otvaranje dvaju novih specijaliziranih programa koji će omogućiti da svi javni sadržaji budu dovoljno zastupljeni - istaknuo je. (Hina/MJ)

 

Foto: www.sabor.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox