SAD i Europa protiv prijema Palestinaca u UNESCO

Europljani i Amerikanci pojačanim diplomatskim naporima nastoje spriječiti prijem Palestine u UNESCO-a što bi moglo izazvati krizu jer bi Sjedinjene Države prestale uplaćivati svoj dio u UN-ovu agenciju.

 

Datum glasovanja o prijemu upisan je u rad dvotjedne konferencije koja je počela u utorak u Parizu no još nije utvrđen i moguće je da će se održati u ponedjeljak, 31. listopada. Za prijem su potrebne dvije trećine glasova od 193 zemalja članica UN-ove organizacije za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO).

Dva američka zakona iz 90-ih zabranjuju Washingtonu financiranje bilo koje specijalizirane agencije UN-a koja prihvati Palestince kao stalnu članicu i "nema nikakvih izgleda da republikanski američki Kongres izmijeni taj zakon", priznaje UNESCO.

Prijem Palestine donio bi UNESCO-u gubitak 22 posto prihoda ili 70 milijuna dolara koje uplaćuje SAD. SAD je 20 godina (od 1984. do 2003.) bojkotirao UNESCO prosvjedujući protiv lošeg upravljanja i ideologije naklonjene Trećem svijetu. Danas aktivno sudjeluje u programima držeći agenciju dobrom platformom za promicanje nekih zapadnih vrijednosti. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox