SAD očekuje suzdržanost Sjeverne Koreje

Sjedinjene Države pozvale su Sjevernu Koreju na suzdržanost nakon što je Južna Koreja obznanila da je Pjongjang ispalio dva niza topničkih paljbi blizu njihove pomorske granice na Žutom moru.

 

Prema našim informacijama pucnjava je prestala. Pozivamo Sjevernu Koreju na suzdržanost - rekla je glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland. Prve paljbe su ispaljene oko 5 sati po srednjoeuropskom vremenu, a druge poslije 11 prema Sjevernoj liniji granice (NLL, Northern limit line) spornoj liniji granice između dviju Koreja, rekao je jedan glasnogovornik južnokorejskog ministarstva obrane, prenosi AFP.nJužna Koreja je svaki put odvratila pucnjavom upozorenja, rekao je glasnogovornik koji nije isključio mogućnost da su sjevernokorejske paljbe bile ispaljene tijekom vježbi.

Američka glasnogovornica je rekla da SAD žele poboljšanje odnosa između sjevera i juga. Objasnila da Sjeverna Koreja mora poduzeti napore za povratak na šestostrane pregovore o nuklearnom razoružanju zemlje na kojima osim dviju Koreja sudjeluju SAD, Kina i Rusija. Šestostrani pregovori o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje su na mrtvoj točki od prosinca 2008. Pjongjang se iz njih službeno povukao u travnju 2009., mjesec dana prije drugog nuklearnog pokusa, nakon onog u 2006. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox