Samozapošljavanje: Država nudi 20 tisuća kuna potpore ako imate dobre ideje

Onima koji imaju dobre ideje država nudi potpore za samozapošljavanje – najveći iznos je 20 tisuća kuna. Za sto kuna može se registrirati kućna radinost i legalno obavljati poslove poput glačanja, krojačkih popravaka ili izrade suvenira.

Sve više nezaposlenih odlučuje se upravo za opciju samozapošljavanja.

Prošle godine ih je bilo oko 700, ali polako, iz godine u godinu broj je sve veći, kaže Ivana Šimek iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Uvjet za dobivanje potpora je da je osoba na burzi barem šest mjeseci. Bez obzira na staž i obrazovanje, od Zavoda će, uz savjet, dobiti i konkretnu potporu. Za otvaranje obrta 18.614 kuna, a tvrtke nešto više od 20 tisuća kuna.

 Hobiji kao biznis

To su uglavnom neki hobiji kojima se oni bave i iz kojih žele nešto napraviti. Vrlo kreativno, uglavnom su to otvaranje dizajnerskih, tekstilnih, obućarskih radnji, škole stranih jezika, stvarno različita lepeza, kaže Šimek za Dnevnik.hr.

 Tek ih manji broj ne ostvari uspjeh u svom poduzetničkom pothvatu, pa se u 2010. od njih 284 na Zavod vratilo tek 45 osoba.

 Dobra vijest za nezaposlene

 Ako su zaposlenima primanja premala, možete registrirati rad u domaćoj radinosti ili sporedno zanimanje.

 Otvaranje obrta za 100 kuna

Dobivanje dokumenta koji omogućava ljudima da legalno rade košta sto kuna, kažu u Ministarstva obrta. Kod umirovljenika je ključno da oni registriranjem, odnosno upisom u evidenciju ne gube pravo na mirovinu.

 A raditi možete svašta. U domaćoj radinosti tu su izrada suvenira, umjetnog cvijeća, aranžmana, oslikavanje stakla. U sporedna zanimanja pripadaju, između ostalih, pranje i glačanje odjeće, čišćenje, krpanje, popravljanje bicikla, sakupljanje puževa, žireva, kestena.

 Limit bruto primitaka na razini godine je deset prosječnih bruto plaća, a ovisno o tome koliko netko zaradi, treba platiti porez na dohodak, prenosi danas.hr. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox