Sanader će danas biti slobodan čovjek?

Nakon što je Vrhovni sud odbio žalbe na puštanje iz istražnog zatvora uz jamčevinu bivšeg premijera Ive Sanadera potrebno je još samo da se sudovi uknjiže na založene nekretnine. Tako bi Sanader veća danas mogao biti slobodan čovjek.

Sudac istrage i glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić potvrdio je da je Vrhovni sud odbio žalbe na prošlotjednu odluku optužnog vijeća kojom je Sanaderu produljen istražni zatvor ali i istovremeno zamijenjen jamčevinom od 12,4 milijuna kuna uz mjere opreza kao što su oduzimanje putovnice i obveza javljanja sucu istrage svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.

USKOK se žalio jer smatra da je prihvaćena jamčevina premala jer se Sanadera u više kaznenih postupaka tereti za štetu veću od 100 milijuna kuna, dok su se njegovi branitelji žalili jer optužno vijeće nije postupilo po odluci Ustavnog suda koji je naložio da se Sanader pusti na slobodu najkasnije do 12. prosinca u 7 sati. Odbijene su obje žalbe, što znači da je potvrđeno rješenje optužnog vijeća koje je postalo pravomoćno, rekao je Devčić.

Najavio je da će to rješenje biti otpremljeno općinskim sudovima nadležnim za uknjižbu hipoteka na nekretnine koje su predmet jamstva. Nakon uknjižbi Sanader će biti pozivan na sud, gdje mora obećati da neće bježati i da će se odazivati na sudske pozive i tek onda se ukida istražni zatvor i Sanader pušta na slobodu, objasnio je Devčić. Jedna od Sanaderovi braniteljica Jadranka Sloković izrazila je zadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda i očekivanje da bi Sanader već sutra mogao na slobodu. Nadam se da će se sudovi brzo uknjižiti na založene nekretnine, kazala je, dodavši da je obrana sudu već dostavila potvrdu o uplati 300.000 eura u gotovini. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox