Sanader će zbog zdravstvenog stanja biti ispitan u zatvoru

Bivši premijer Ivo Sanader svoju će obranu pred USKOK-ovim istražiteljima iznijeti u remetinečkom zatvoru, kazao je jutros jedan od Sanaderovih branitelj Čedo Prodanović.

Ispitivanje će početi u 13 sati u Remetincu - kazao je Hini Prodanović pojašnjavajući da je pri izboru lokacije u obzir uzeto i Sanaderovo zdravstveno stanje, s obzirom da ima problema s nogom koju je ozlijedio u austrijskom pritvoru. U Remetincu ga je jučer posjetila liječnica, a sutra bi trebao biti pregledan u zatvorskoj bolnici, a potom, po riječima odvjetnika, i u nekoj od specijalističkih ustanova. Sanaderova obrana ranije je najavila da će na prvom pojavljivanju pred USKOK-ovim istražiteljima odbaciti navode optužbe, dati protuargumente te iznijeti svoje dokaze.

Bivšeg premijera i predsjednika vladajuće stranke USKOK u nekoliko korupcijskih afera tereti za zlouporabe premijerskog položaja i ovlasti, udruživanje radi počinjenja kaznenog djela te primanje mita. Sve sumnje na svoj račun Sanader je iz pritvora u Salzburgu proteklih sedam mjeseci preko svojih branitelja u više navrata odbacio, najavivši "aktivnu obranu".

Crni fondovi HDZ-a

Sanader će u prvom saslušanju biti ispitan o aferi "Fimi medija" koja je otvorila niz korupcijskih istraga. U tom se slučaju Sanader kao prvoosumnjičeni tereti da se udružio s bivšim šefom carine Mladenom Barišićem i ostalim osumnjičenicima kako bi iz ministarstva i državnih poduzeća, preko privatne tvrtke po kojoj je afera dobila ime, izvukao novac. Sumnja se da je tako izvučeno oko 100 milijuna kuna, od čega je dio navodno završio i u tzv. crnim fondovima HDZ-a. Sanadera se navodno tereti da se okoristio iznosom od 28 milijuna kuna. (Hina/mš)

 

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox