Sanader po prvi put na Županijskom sudu

Bivši premijer Ivo Sanader danas je prvi put doveden na zagrebački Županijski sud na sjednicu optužnog vijeća koje će odlučivati o osnovanosti prve USKOK-ove optužnice koja ga tereti za ratno profiterstvo, odnosno primanje 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj.

Prvo Sanaderovo pojavljivanje na sudu obilježile su velike sigurnosne mjere u i oko zgrade suda na Zrinjevcu.

Bivši premijer i bivši predsjednik HDZ-a je oko 12,30 sati, pola sata prije zakazane sjednice optužnog vijeća, dovezen u crnom policijskom kombiju "mercedes", koji je u pratnji vozila pravosudne policije ušao u dvorište suda kroz stražnji ulaz u Petrinjskoj ulici. Optužno vijeće, suprotno uobičajenoj praksi, zasjedat će u dvorani istražnog centra u prizemlju, a svi hodnici kojima će bivši premijer prolaziti biti će ispražnjeni.

Iako se i ranije susreo sa sucem istrage kada se odlučivalo o produljenju pritvora, Sanader nije dovođen u zgradu na Zrinjevcu, već je ročište održano u Remetincu, gdje je bivši premijer zatvoren od izručenja Hrvatskoj, sredinom srpnja ove godine.

Sjednica zatovrena za javnost

Sjednicom optužnog vijeća, zatvorenom za javnost, predsjedava sutkinja Tanja Pavelin Borzić. Osim Sanadera i njegovih odvjetnika, pred vijećem će biti i predstavnici USKOK-a koji će iznijeti dokaze na kojima temelje optužnicu.

Obrana je ranije najavila da će u potpunosti osporavati optužnicu te ukazati na navodne propuste u istrazi, odnosno ustrajati na tvrdnji da USKOK za ništa od navedenog u optužnici nema valjane dokaze. To se, po mišljenju obrane, u prvom redu odnosi na optužbe za ratno profiterstvo. Ovo je prva optužnica u kojoj se nedjelo zlouporabe položaja i ovlasti povezuje sa Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva pretvorbe i privatizacije, što je kao pravno načelo godinu ranije uneseno i u Ustav. Optužno vijeće optužnicu može prihvatiti, odbaciti ili vratiti USKOK-u na doradu, a ako bude prihvaćena, na sudu se dogovara pripremno ročište pred novim vijećem koje treba odrediti početak suđenja te dokaze i svjedoke koje će ispitati na glavnoj raspravi. (Hina/jk)

 

 

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox