Sanader: S gnušanjem odbacujem optužbe, 20 godina sam služio Hrvatskoj

Osvrćući se na optužnicu koja je protiv njega podnesena zbog navodnog primanja provizije od austrijske Hypo banke bivši premijer Ivo Sanader rekao je da je to konstrukcija koja mu se želi prišiti nakon 20 godina služenja Hrvatskoj, na koje je ponosan.

Nikad nisam ni tražio ni primio proviziju od Hypo banke. Želim to reći, jer se ovdje sudi za prvi slučaj tobožnjeg ratnog profiterstva, da sam uvijek časno služiti svom narodu, kazao je Sanader odbacujući "s gnušanjem" sve USKOK-ove optužbe. Ustvrdio je da je na svim visokim dužnostima, uključujući i premijersku, državi služio najbolje što je mogao.

Ističući da nije heroj Sanader je pojasnio da je čin pukovnika dobio još 1993. nakon sudjelovanja u velikoj razmjeni zarobljenika s pobunjenim krajinskim Srbima.

Optužnica je konstrukcija

Tvrdi da je dokumentaciju na kojoj je temeljena optužnica Hrvatska dobila od Austrije, čije posebno tužiteljstvo za otkrivanje kriminala u Hypo banci u njoj nije pronašlo ništa sporno te ga je ispitala tek kao svjedoka. Optužnica je konstrukcija USKOK-a koja nema veze sa životom, a DORH u nju nije stavio ključne dokumente koji meni idu u prilog, ustvrdio je Sanader u svom uvodnom govoru.Nakon što je USKOK pročitao optužnicu, koju je tužiteljica Tamara Laptoš dodatno potkrijepila u svom uvodnom govoru, Sanaderov branitelj Čedo Prodanović kazao je da je optužnica bazirana na indicijama koje nisu zatvorile krug činjenica.

Obrana: Granić je bio glavni

Obrana smatra da bi logičnija bila tvrdnja da je Hrvatska morala isplatiti proviziju za kredit koji je navodno teško mogla dobiti na bankarskom tržištu.

Samatraju da se Sanader u cijeli posao uključio tek krajem pregovora kada je većina stvari dogovorena bez njega. Glavna osoba po njihovu je mišljenju bio tadašnji Sanaderov šef ministar vanjskih poslova Mate Granić koji je dobre odnose s Hypo bankon dokazao kada je nakon odlaska s dužnosti zaposlen kao njihov konzultant.Obrana tvrdi da će dokazati kako je postojala osoba pod imenom Eugen Laxa na čije je ime Hypo banka u više navrata isplaćivala visoke provizije te da će dovesti svjedoke koji će posvjedočiti da nisu dali novac.

Prodanović je kazao da će obrana dokazati da Sanader nije imao ovlasti dovesti Hypo banku na tržište kao zamjenik ministra.  (Hina/jk) 

 

 

 

 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox