Sanader u uniformi bio samo jedanput i 2 sata kasnio na prisegu

Iz Sanaderovih dana iz vojske samo je jedna fotografija, a osobe koje su s njim bile u postrojbi kažu da su ga na prisegu čekali dva sata na buri, piše Večernji list.

Nakon prvog ročišta na zagrebačkom Županijskom sudu, Ivo Sanader je preko svog odvjetnika Čede Prodanovića poručio kako ga vrijeđaju optuže za ratno profiterstvo jer je on pukovnik HV-a te kako se borio u Domovinskom ratu. Večernji list piše kako je sačuvana samo jedna fotografija na kojoj je Sanader u uniformi HV-a, a fotografija je snimljena 3. prosinca 1991. godine u Stobreču tijekom postrojavanja pripadnika „Art garde“. Pravo ime postrojbe je Zbor hrvatskih umjetnika Splita.

Rade Perković zapovjednik ZHUM-a Split rekao je kako je to bila postrojba, umjetnika, glumaca i drugih koji su tijekom rata obilazili prve crte bojišnice. Sanader je koliko se sjećam, bio samo na postrojavanju. On je bio intendant HNK pa nije imao vremena, rekao je Perković.

"Branio svoj džep"

Sanader se pojavio samo na postrojavanju za prisegu. Njega i Miroslava Brkića (splitskog tajkuna i vlasnika poduzeća HBH) na buri smo čekali dva sata, kaže Igor Gudić koji je bio zadužen za logistiku u postrojbi.

Postrojba je prisegnula dva puta, prvi put pred Lukom Džankom, a drugi put pred admiralom Svetom Leticom u splitskom HNK-u. Gudić dodaje kako se Sanader u postrojbi samoreklamirao. No, hvali neke druge kulturnjake koji su često obilazili teren, poput Miroslava Ivića, današnjeg člana Uprave Slobodne Dalmacije, snimatelja Andrije Pivčevića, fotografa Saše Burića, pjevača Tedija Spalata, Ivane Leutić i drugih. Slikar Antun Mateš koji je također bio član postroje ne govori pohvalno o Sanaderovom angažmanu u postrojbi: Ako je on nešto branio, onda je branio svoj džep

Sanader je počasni čin pukovnika dobio nakon Oluje. (jk)

 

 

Izvor: Večernji list, 6. listopada 2011.
Foto:  Robert Anic/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox