Sanader: Zaposlen sam u Saboru uz plaću od 16.000 kuna

Bivši premijer Ivo Sanader je na zagrebačkom Županijskom sudu odbacio krivnju u aferi Hypo, jedinom slučaju gdje je osim za korupciju optužen i za ratno profiterstvo.

Ne smatram se krivim za djela koja mi se stavljaju na teret, poručio je Sanader s optuženičke klupe, nakon što mu je pročitana USKOK-ova optužnica koja ga tereti da je ratni profiter jer je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je Hrvatska dobila od austrijske Hypo banke.

Ovaj put u odijelu

Za razliku od prošlog puta kada je suđenje prekinuto prije formalnog početka zbog Sanaderovog zdravstvenog stanja, bivši je premijer u sudnicu danas doveden u tamnom odjelu s prugastom kravatom. Zbog štake kojom se pomaže u hodu ponovno nije imao lisice na rukama, iako je od sredine srpnja kada je izručen Hrvatskoj zatvorenik istražnog zatvora u Remetincu.

U prvom pojavljivanju pred sudom iznio je svoje osobne i imovinske podatke. Bivši premijer kazao je da ima doktorat znanosti te da je zaposlen u Hrvatskom saboru uz plaću oko 16.000 kuna. Od imovine ima udjele u dvije hrvatske tvrtke, ušteđevinu, stari automobil "renault 8" iz 1967., te udio u konsulting kompaniji u Austriji. U Hrvatskoj sam s 47,5 posto suvlasnik tvrtke Alia savjetovanje, suvlasnik tvrtke Perbujac, a u Austriji Prima consultinga. Imam i zbirku umjetnina, koja je prije nekoliko godina procijenjena na milijun i pol kuna, kazao je Sanader.

Povrat novca

Bivšeg premijera USKOK tereti da je zloporabio položaj i ovlasti 1994. i 1995. kada je u Zagrebu i Austriji pregovarao s predstavnicima Hypo banke o kreditu Hrvatskoj.U optužnici koju je pročitala tužiteljica Tamara Laptoš stoji da je Sanader u tim pregovorima dogovorio proviziju od sedam milijuna austrijskih šilinga, to jest 3,6 milijuna kuna, koja mu je u cijelosti isplaćena pošto je između banke i hrvatske vlade zaključen ugovor o kreditu od 140 milijuna šilinga za kupnju i opremanje diplomatskih predstavništava. Optužba zbog toga predlaže da se uz zakonom predviđenu zatvorsku kaznu Sanaderu oduzme nezakonito stečenih 3,6 milijuna kuna. (Hina/jk) 

 

 

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox