Sanaderu bi mogao presuditi gitarist

Bivši šef Hypo Leasing Kroatien, Drago Vidaković početkom 1995. u Klagenfurtu je vidio kako tadašnji šef Hypo Banke Wofgang Kulterer predaje Ivi Sanaderu dio provizije ugovorene prije zaključivanja kredita za hrvatsko veleposlanstvo, piše Jutarnji list.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš kako potpuno novi dokaz predložila je ispitivanje Drage Vidakovića u svojstvu svjedoka vezano za optužbu protiv Sanadera za primanje provizije od Hypo banke. Na prijedlog tužiteljice obrana Ive Sanadera nije bila iznenađena. Tužiteljica Laptoš je rekla kako joj se svjedok javio samoinicijativno pisanim putem s informacijom da ima određena saznanja o slučaju Hypo.

Vidaković bi trebao svjedočiti o šest zanimljivih točaka: Vidakovićeva povezanost s Hypo bankom, dolasci Wolfganga Kulterera i Guntera Striedingera u Ministarstvo vanjskih poslova u Zagreb, njegova saznanja o uvjetima ugovora za hrvatsko veleposlanstvo, saznanja o isplati provizija, prisutnost na parkiralištu ispred zgrade Hypo banke u Klagenfurtu početkom 1995. gdje su se sastali Wolfgang Kulterer i Ivo Sanader i saznanja o Eugenu Laxi.

Vidio Sanadera na parkingu kako prima kuvertu

Zbog svega toga Vidakovićevo svjedočenje bi trebalo biti zanimljivo i možda od presudne važnosti za tužiteljstvo. Kako doznajemo iz neslužbenih izvora Vidaković je 1995. godine slučajno vidio Sanadera i Kulterera na parkiralištu ispred Hypo banke u Klagenfurtu. Vidaković kaže mu je na parkiralištu pažnju privuklo auto zagrebačkih registarskih oznaka u kojem su bili Ivo i Mirjana Sanader. Nakon toga Sanader se ispred zgrade sastao s Wolfgangom Kultererom koji je Sanaderu predao žutu kuvertu velikog formata koja je bila poprilično debela. Nakon kratkog razgovora Sanader i Kulterer su se pozdravili i razišli. Vidaković je rekao da ima i konkretnije informacije o ugovaranju samog kredita te o famoznom Eugenu Laxi.  Rekao je da ima saznanja i o Heinzu Truskalleru, dugogodišnjem šefu Hypo banke. 

Vidaković bivši prijatelj Sanaderovog odvjetnika

Zanimljivo je spomenuti i to da je Vidaković svojevremeno bio dobar prijatelj i poslovni suradnik Sanaderovog odvjetnika Gorana Suića. Poslovnu suradnji i osobne kontakte prekinuli su jer jedan posao nije završio na obostrano zadovoljstvo. Vidakovića se sumnjiči za zloupotrebu tešku 18,5 milijuna kuna zbog toga što je izdavanjem fiktivnih računa oštetio izvlačenjem novca Hypo Leasing s trojicom suradnika. Vidaković se tereti za još neke kriminalne radnje i povezuje ga se s podzemljem u nekoliko slučajeva pa je moguće da koristi slučaj Sanader da bi za sebe nešto riješio. Vidaković je poznat javnosti kao gitarist u bendu Dragonfly te nastupio kao pratnja i na Eurosongu. Glazbenu karijeru sada gradi u Los Angelesu, a i prije je često odlazio u SAD jer je za njega to uvijek bila zemlja snova. 

 

Izvor: Jutarnji list, 11. studenog 2011.
             Večernji list, 11. studenog 2011.
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox