Sarkozy: Kreditne agencije neće određivati našu politiku

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ocijenio je u subotu da će 2012. godine "sudbina Francuske ponovo biti na prekretnici" zbog krize u eurozoni, ali i istaknuo da agencije za kreditni rating neće diktirati politiku njegove zemlje.

Sudbina Francuska se može ponovo promijeniti. Izlazak iz krize, izgradnja novog modela rasta, stvaranje nove Europe - to su neki od izazova, rekao je Sarkozy u novogodišnjem obraćanju naciji koje je prenijela javna televizija.

Ova kriza koja kažnjava 30 godina nereda u svjetskom gospodarstvu, trgovini, financijama, valuti - ova kriza bez presedana, vjerojatno najgora od Drugog svjetskog rata, ova kriza nije završena,  naglasio je Sarkozy dodavši, međutim, kako "još ima razloga za nadu" i da "moramo i možemo imati vjere u budućnost".

Godina rizika

Ono što se događa u svijetu najavljuje da će 2012. biti godina rizika, ali i da je sve moguće. Ako znamo izazove, ima nade, a ako budemo stajali na mjestu, bit će i opasnosti, rekao je francuski predsjednik.

Ne želim podcijeniti potencijalne posljedice po naše gospodarstvo od agencija za rating i oscilacije financijskog tržišta, niti naše greške iz prošlosti, ali kažem kako bi svi čuli da ni tržište ni agencije neće određivati politiku Francuske, rekao je dalje.

Predsjednik je u govoru odbacio mogućnost uvođenja novog plana štednje 2012. godine, nakon dva paketa proračunskih ušteda od prošlog ljeta. (Hina/jk)

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox