Sarkozy najavio veći PDV i manje doprinose na plaću

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy najavio je  povećanje PDV-a kojim bi se financirala socijalna skrb i rasteretila cijena rada, u televizijskoj emisiji na temu najnovijeg paketa reforma koje kani provesti prije predsjedničkih izbora.

Sarkozy je također najavio i porez na financijske transakcije koji će Francuska uvesti sama, nadajući se da bi joj se mogle pridružiti i druge zemlje EU-a.

Francuski predsjednik kazao je da će vlada predložiti povećanje "PDV-a za 1,6 postotna boda" kako bi nadoknadila smanjenje socijalnih davanja što pritišću tvrtke. "Ta bi se mjera počela primjenjivati tek od 1. listopada", dodao je.

Ovom se reformom francusko gospodarstvo želi opet učiniti konkurentnim i zaustaviti gubitak radnih mjesta u industriji. Francuska je u zadnjih deset godina izgubila 500.000 radnih mjesta u industrijskom sektoru, istaknuo je, napomenuvši da davanja na plaću od 4.000 eura u Njemačkoj iznose 840 eura, a "u Francuskoj dvostruko".

Po uzoru na Schroedera početkom 2000-ih

Predsjednik je istaknuo činjenicu da se za ovu reformu socijalne zaštite kojom se njezina cijena želi prebaciti više na potrošnju, a manje na rad, vodio primjerom njemačkog socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schroedera početkom 2000-ih.

Prosječna stopa PDV-a povećat će se na 21,2 posto, što će omogućiti financiranje smanjenja davanja od 13 milijarda eura.

Sarkozy je pojasnio da će se to smanjenje odnositi na socijalna izdvajanja poduzeća, a nipošto na izdvajanja kojima se terete radnici, budući da je njihov jedini cilj djelovati na konkurentnost poduzeća.

U vezi s tim, Sarkozy je najavio već od veljače osnutak "industrijske banke" koja će imati milijardu eura vlastita kapitala i koja će pratiti rad već postojeće javne banke za malo i srednje poduzetništvo.

Sarkozy, koji je jasno dao do znanja da će se kandidirati na predsjedničkim izborima, kazao je da su ove reforme dio mjera koje će pomoći izlasku eurozone iz krize.

Rekao je još da će francuski javni deficit u 2011. biti manji nego što se predviđalo i iznosit će 5,4 ili 5,3 posto BDP-a, umjesto 5,7 posto kako se prvo predviđalo. (Hina/jh)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox