SAS otušta 7.000 radnika i prodaje imovinu

Foto: airplane-pictures.net

Gubitaški nordijski avioprijevoznik SAS planira otpustiti gotovo 7.000 radnika u sklopu opsežnog programa preustroja koji zahtijevaju banke i vlade kako bi mu dodijelile spasonosni kredit. 

Nordijskog prijevoznika pritišće žestoka konkurencija diskontnih prijevoznika i slabljenje aktivnosti u svjetskom gospodarstvu i nije zaključio godinu u plusu još od 2007. Kredit mu je uvjet za opstanak. Sedam banaka i vlade Danske, Švedske i Norveške, inače vlasnici 50-posto udjela, obećali su mu spasonosnu kreditnu liniju u iznosu 3,5 milijardi švedskih kruna (520 milijuna dolara) pod uvjetom da potpiše sporazum sa sindikatima o ukidanju radnih mjesta i smanjenju plaća.

SAS je u sklopu novog plana štednje najavio ukidanje 800 radnih mjesta i prodaju regionalnog prijevoznika Wideroe dok bi u odjelu za servisiranje zrakoplova broj zaposlenih trebao biti smanjen sa sadašnjih 15 tisuća na devet tisuća. Ovo je zaista naš zadnji pokušaj da osiguramo opstanak SAS-a, zaključio je izvršni direktor Rickard Gustafson. Grupa je najavila da smanjenjem troškova namjerava poboljšati poslovne rezultate za tri milijarde švedskih kruna a u istom će iznosu poboljšati financijsku poziciju kroz prodaju imovine. Plaće zaposlenih bit će smanjene do 17 posto, ovisno o tome u kojem dijelu grupe rade.

Dodatni je problem očekivani ogroman deficit u mirovinskom fondu od 12 milijardi kruna, povezan s računovodstvenim izmjenama. U grupi upozoravaju da bi mogao izbrisati temeljni kapital poduzeća, te su najavili izmjenu uvjeta za štednju u mirovinskom fondu i dodatne mjere kako bi se deficit smanjio na 7,6 milijardi kruna.

Švedska vlada ističe da je riječ o kreditnoj liniji a ne o kapitalnoj injekciji. U konačnici Stockholm želi naći kupca za SAS a plan štednje trebao bi olakšati tu potragu, tvrde. SAS je danas također izvijestio da mu se u trećem tromjesečju neto dobit udvostručila na 434 milijuna švedskih kruna (64 milijuna dolara), dok su prihodi porasli pet posto, na 11,1 milijardi kruna (1,6 milijardi dolara). (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox