Savjetovanje o zakonskom poslovanju udruga okupilo više od 500 predsjednika udruga

Na Savjetovanju o zakonskom poslovanju udruga, u organizaciji časopisa Udruga.hr više od 500 sudionika

Udruge su postale izuzetno važan čimbenik razvoja hrvatskog društva i gospodarstva, stoga je važno raditi na olakšavanju njihovog poslovanja i sankcioniranju onih koji ih zloupotrebljavaju – zaključak je 1. Savjetovanja o zakonskom poslovanju udruga, održanog u zagrebačkom hotelu Westin organizaciji časopisa Udruga.hr, a koje je okupilo više od 500 djelatnika različitih hrvatskih udruga.U Hrvatskoj je registrirano više od 50 tisuća udruga, no procjenjuje se da je barem 30% njih neaktivno. U svom djelovanju podliježu nizu propisa koji im uvelike kompliciraju poslovanje, stoga je cilj Savjetovanja bio upoznati predsjednike i djelatnike udruga s njihovim pravnim obavezama i mogućnostima te načinima unaprijeđenja i olakšanja vlastitog poslovanja.

 

Savjetovanje je otvorila Sandra Mihelčić, direktorica medijske grupacije Business Media Group i glavna urednica Poslovnog savjetnika, predstavivši novi projekt unutar grupacije, časopis Udruga.hr kao novinu na domaćem medijskom tržištu, proizašlu iz stvarne potrebe brojnih udruga za vodičem kroz šumu propisa i pravila i potrebu za savjetovanjima i edukacijom ovakvog tipa.

"Broj udruga kontinuirano raste, udruge, odgovorne osobe u njima često imaju potrebu za raznim stručnim informacijama primjerice iz područja pravne i porezne tematike, savjeti vezani uz rukovođenje itd. Nepoznavanje propisa koji se odnose na rad udruga ne oslobađaju udrugu i odgovorne osobe u njima od mogućnosti novčanih kazni. Na  temelju toga koncipirali smo časopis Udruga.hr koji je edukativan, savjetodavan i upotrebljiv u radu udruga, ali na način da su obrađene jednostavno i razumljivo svakom predsjedniku/ici udruge ili odgovornoj osobi. Uz tiskano izdanje organizirat ćemo i edukativne seminare, te konferencije za predsjednike/ice udruga", kazala je prilikom otvaranja Savjetovanja. 

Okupljenima se obratila i zamjenica ravnatelja Ureda za udruge pri Vladi RH, Vesna Lendić Kasalo, rekavši kako su u tijeku vrlo značajne izmjene Zakona o udrugama koje bi trebale pojednostaviti određene procedure, poput zatvaranja udruge, te poraditi na većoj transparentnosti rada udruga. „Veća transparentnost ključna je u jačanju povjerenja i održivosti projekata od interesa za javno dobro“, dodala je.

Udruge godišnje dobiju oko milijardu kuna javnih sredstava, od čega jedna trećina dolazi iz proračuna RH, dok ostatak priskrbljuju županije, gradovi i općine.

Igor Milinović, glavni urednik časopisa Udruga.hr

Prvi set predavanja otvorio je Igor Milinović, poznati porezni stručnjak i glavni urednik časopisa Udruga.hr i Računovodstvo i porezi u praksi (RiPup), osvrnuvši se na konkretne upite iz prakse. Naglasak je stavljen na obaveze udruga vezane uz vođenje knjigovodstva, plaćanja PDV-a, čuvanja pravne dokumentacije te obavljanja gospodarske djelatnosti. Između ostaloga, Milinović se dotaknuo i pitanja suradnje hrvatskih udruga s drugim zemljama Europske unije, rekavši kako je takva suradnja moguća bez ikakvih poteškoća, no da se za sve transakcije iznad 77 tisuća kuna plaća PDV, bez obzira je li udruga inače u sustavu PDV-a, dakle ima godišnje prihode veće od 230 tisuća kuna, ili ne.

Mato Majstorović, pravni stručnjak i jedan od autora časopisa Udruga.hr, napravio je presjek razvoja udruga u Hrvatskoj od samih početaka do danas. Pojačan interes za osnivanje udruga javlja se 2013. g., najviše povezan s natječajima za dodjelu poticaja i razvoj projekata, a Majstorović je predstavio i podatke vezane uz financijske rezultate udruga koji pokazuju da onenikako ne predstavljaju zanemarivog igrača na hrvatskom tržištu. Konkretnije, gotovo 988 milijuna kuna iznosi vrijednost njihovih objekata, 544 milijuna vrijednost vozila i plovila, 799 milijuna kuna imaju na računima i u blagajni, 405 milijuna kuna depozita u bankama, 406 milijuna kuna troškova intelektualnih usluga te sveukupno 40% više sredstava na računima za razdoblje 2013/2012. godine.

"U Hrvatskoj vlada zakonodavni stampedo" Božo Prelević, pravni stručnjak i autor časopisa Udruga.hr, dotaknuo se pitanja pravnog ustroja te djelovanja udruge, ponajviše vezanih uz sam Statut udruge. Naime, kao temelj djelovanja udruge Statut predstavlja glavni orijentir u radu, s obzirom da dosta stvari nije decidirano propisano u samom Zakonu o udrugama. Prelević je okupljenima predstavio i njihove obaveze vezane uz zapošljavanje radnika, umirovljenika, studenata i maloljetnika, kod čega je zanimljiva činjenica da se, iako je zakonom zabranjeno zapošljavati studente na poslove koji su poslodavcu potrebni kontinuirano i potpadaju pod sklapanje ugovora o radu, to u hrvatskoj praksi radi svakodnevno.

Marija Butković, pravna stručnjakinja koja dolazi iz sfere javnog bilježništva, naglasila je kako u Hrvatskoj vlada „zakonodavni stampedo“ te da nove izmjene Zakona zapravo predstavljaju kvalitativne promjene, ali nikako i one opsega samih propisa i dokumentacije. Zadrživši se također na konkretnim primjerima iz prakse, Butković je istaknula i kako rad u udrugama sve češće mladim ljudima postaje karijerna opcija, što za nju predstavlja pozitivan nagovještaj povećanja važnosti udruga u gospodarskom i društvenom životu Hrvatske. Što donose novine? Novi Zakon o udrugama, kao i Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, trebali bi poraditi na detaljnijem nadzoru poslovanja udruga i sprječavanju zloupotrebe olakšica koje one kao neprofitne organizacije imaju. Jedan od prijedloga je da se pri osnivanju udruge moraju točno navesti sve djelatnosti kojima će se ona baviti, kako bi se spriječilo primjerice obavljanje ugostiteljske djelatnosti u svrhu stjecanja profita, što je danas u praksi često. Stvar koja bi mogla uzdrmati javnost jest prijedlog novog Zakona da se, u slučaju obavljanja gospodarske djelatnosti udruge s godišnjim prihodima većima od 230 tisuća kuna, mora osnovati trgovačko društvo te dalje nastaviti djelovati po nadležnim zakonima. Dođe li do izglasavanja ovih izmjena, Butković smatra da bi opcija osnivanja regularnog d.o.o.-a ili pak jednostavnog (j.d.o.o.), mogla dovesti do nedoumica i kasnijih problema jer je j.d.o.o., iako u startu jeftiniji, dugoročno ipak manje isplativa opcija. Novine su još uvijek u raspravi, tako da ostaje vidjeti što će od predloženog zaista biti i usvojeno.

Na Savjetovanju je sudjelovala i Marija Rukavina predsjednica zaklade "Ana Rukavina"

 

Sponzor Savjetovanja bila je Hypo Alpe Adria banka, a službena voda Aquaviva

Igor Milinović, Marija Butković, Božo Prelević, Mato Majstorović

Vesna Lendić Kasalo, Sandra Mihelčić

UDRUGE U BROJKAMA, prosinac 2013.

• Više od 50 900 registriranih udruga

• Oko 15 000 sportskih udruga

• 9 757 zaposlenih djelatnika u udrugama

• Oko 150 000 članova udruga

• 987,9 milijuna vrijednost poslovnih objekata

• 544,4 milijuna vrijednost plovila i vozila

• 798,5 milijuna na računima i u blagajni

• 405,2 milijuna depozita u bankama

• 406,2 milijuna troškova intelektualnih usluga

• 40 posto više sredstava na računu 2013/2012.

 

Autor: Maja Jurković

     Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox