Šeks preko odvjetnika traži ispriku ''Novog lista'' i reakciju HND-a

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks je putem odvjetničkog ureda uputio "Novom listu" zahtjev za odgovor i ispriku, a Hrvatskom novinarskom društvu (HND) predložio poduzimanje odgovarajućih koraka protiv autora članka "Krivica Hebrangove kćeri" u kojem se, kako se navodi u odvjetničkom dopisu, na način koji zaslužuje svaku osudu, piše o Šeksu i tragičnoj smrti njegova sina, a s isključivim ciljem nanošenja neizmjerne štete njihovoj stranci.


Odvjetničko društvo "Šeparović, Špehar i Gavranović" je u dopisu koji je danas upućen Hini dostavilo zahtjev koji su uputili "Novome listu", kao i dopis HND-u, a u povodu teksta novinara Borisa Pavelića, objavljenog u današnjem broju toga lista, u kojem, uz ostalo, stoji "... misli li možda netko da je nasilna smrt Šeksova sina opravdana kazna za sva poniženja koja nam je taj političar u ovih dvadesetak godina priuštio?"

U obraćanju "Novom listu" odvjetnički ured navodi kako je takvo pisanje njihova novinara "nečuveno, sramotno i zaslužuje svaku osudu".

Cilj ovakvog zastrašujućeg pisanja i dovođenja u vezu djelovanja g. Šeksa kao političara s tragičnom smrću njegova sina ima za cilj jedino i isključivo povrijediti g. Vladimira Šeksa i nanijeti mu neizmjernu štetu - stoji u obraćanju.

 

Zahtjev za isprikom

Odvjetnički ured dodaje kako novinar "iznosi ničim potkrijepljene tvrdnje da je g. Šeks nečime i nekoga (a koga i čime valjda zna samo on!) ponizio, te to fantomsko poniženje dovodi u korelaciju s tragedijom koja ga je zadesila, čime sugerira čitateljstvu da je time 'pravda zadovoljena'!".

Odvjetnički ured stoga tu dnevnu novinu poziva da u svom sljedećem broju, u skladu sa Zakonom o medijima, objavi odgovor na objavljenu informaciju, a nakladnika poziva da objavi ispriku.

U obraćanju HND-u odvjetnički ured navodi kako novinar Pavelić o njihovoj stranci piše "na krajnje neprimjeren i za novinarsku profesiju sramotan način".

Ovakvim pisanjem, koje je potpuno suprotno općim načelima Kodeksa časti hrvatskih novinara, ruši se ugled, dostojanstvo i integritet novinarske profesije, a mojoj se stranci nanosi neizmjerna šteta - stoji u obraćanju u kojem odvjetnički ured poziva HND da, sukladno Statutu društva, poduzme "odgovarajuće korake protiv novinara "Novog lista" Borisa Pavelića". (Hina/SJ)

 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox