Seljaci poručili Vladi: Ako ne vratite subvencije idemo na ulice

Koordinacija seljačkih udruga Slavonije i Baranje na konferenciji za novinare najavila je organiziranje javnih prosvjeda ukoliko se uskoro ne postignu dogovori s Vladom i Ministarstvom poljoprivrede oko potpora hrvatskom seljaku.

Od resornog ministarstva je zatraženo da parametre u proizvodnji sirovog mlijeka uskladi sa standardima Europske unije te da vrati subvenciju od 42 lipe po litri mlijeka. Predsjednika Koordinacije Dragutin Dukić upozorio je na podatak da su se od početka ove godine 1.432 obiteljska gospodarstva prestala baviti proizvodnjom mlijeka te da je unatrag pet,šest godina bilo 12 velikih mliječnih industrija, a danas svega četiri.

Najveći je problem u proizvodnji mlijeka jer vidimo da mljekarske kuća, a niti država ne vode brigu o proizvodnji i proizvođačima. Slavonija nam je opustošena ne samo u proizvodnji mlijeka već i svinjskog mesa i to zbog monopolista i hrvatskih uvoznika koji su imali podršku i bivše, ali i vjerojatno i ove Vlade, kazao je Dukić upućujući pitanje premijeru Milanovića i ministrima Liniću i Jakovini što žele od hrvatskog seljaka i radnika, žele li im omogućiti da žive od svog rada.

Predsjednik udruge Brazda i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić kazao je kako mjere potpore, po kojima se država odriče prihoda od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, većini seljaka ništa ne znače jer nemaju svi državno zemljište u zakupu. Ta mjera mora biti nadopunjena jer imamo veliki broj obiteljskih gospodarstava koja ne obrađuju državno zemljište, stoga treba iznaći rješenje kako pomoći i tim ljudima, rekao je.

Naveo je kako su bili kod ministra Linića i tražili da država intervenira kroz proračun u dijelu stočarstva, jer štale ostaju prazne i bit će jako skupo podizanje novih farmi i traženje novih proizvođača, a zatražili su i da država intervenira kroz robne zalihe žitarica. Na žalost, ministar Linić nam je rekao da ne može biti dodatno izdvojena niti jedna kuna u proračunu, no da bi se s robnim zalihama moglo ići u intervenciju, kazao je Brlošić. Koordinacija seljačkih udruga Slavonije i Baranje zatražila je i sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem, jer je, upozoravaju, situacija u poljoprivredi, posebice u stočarstvu, i više nego alarmantna. (Hina/HT)

 

Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox