Seljaci za utorak najavili blokiranje prometnica

U organizaciji Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje danas je u Grabarju kod Kutjeva održan sastanak predstavnika seljačkih udruga iz deset županija koji su dogovorili veliki prosvjed u utorak 26. srpnja u 11 sati, ako im se do sutra u ponoć ne udovolji zahtjevima.

 

Osnovni zahtjev koji će danas uputiti ministru poljoprivrede Petru Čobankoviću, Vladi i otkupljivačima je da otkupna cijena pšenice iznosi minimalno 1,60 kuna za kilogram i da se potpore za sjetvu isplate najkasnije do 15.rujna ove godine.

Predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić najavio je da će seljaci iz desetak županija blokirati 20-ak prometnica. Od zahtjeva nećemo odstupiti. Uz nas stoje povrtlari, vinogradari i voćari. Ne izlazimo na cestu kako bismo blokirali građane, no oni moraju znati da je omjer cijene pšenice i kruha 8:1 i pitamo se zašto građani jedu skupi kruh, ako mi proizvodimo jeftinu pšenicu - rekao je.

Ocijenio je kako su za ovu situaciju oko otkupne cijene pšenice krivi otkupljivači, ali i Ministarstvo poljoprivrede koje hoće "oprati ruke". Ministarstvo je to koje mora reći - pšenica je naš strateški proizvod i njezina cijena mora biti tržišna - kazao je Dukić. (Hina)

 

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox