''Šesto čulo'' za pristup važnim informacijama (VIDEO)

Igranje igrica i gledanje filmova na običnom bijelom papiru, ispis podataka o osobi koju upoznajete na majci iste, fotografiranje prstima, slanje e-maila s vlastitog dlana, kopiranje podataka prstima s jednog papira na drugi...Zvuči kao znanstvena fantastika? Samo bliska budućnost...

 

Svijet percipiramo uz pomoć prirodnih pet osjetila, međutim nismo uvijek u mogućnosti dobiti sve informacije koje bi nam olakšale donošenje prave odluke. Često se tada upuštamo u ''guglanje'' kako bismo dobili više potrebnih informacija. Međutim, Pranav Mistry, student, trenutno znanstveni suradnik i doktorski kandidat na MIT Media Lab-u, je izumio i šesto čulo pomoću kojeg ćemo moći fizički svijet prenijeti u digitalni, ali i obrnuto, dakle digitalni svijet prenijeti u stvarni svijet.

Ljudi su sve više povezani s digitalnim svijetom, međutim nije postojao uređaj koji bi spojio digitalni i fizički svijet. Uređaj nazvan ''SixthSense'' će to omogućiti.

 

 

Od čega se uređaj sastoji:

Kamera
Prenosivi projektor s ogledalom koji se napaja baterijom
Mobitel
Obojane ''kapice'' na prstima

 

Projektor i kamera su povezani s mobitelom, koji korisnik nosi u džepu. Projektor vizualno projicira informaciju na bilo kojoj praznoj površini, dok kamera prepoznaje pokrete ruku i fizičkih objekata uz pomoć kompjutorske tehnologije.

 

 

Što će ovaj uređaj omogućiti?

 

Radni dan mnogih izgleda slično: kava, novine, posao, odlazak u kupovinu, kupovina zanimljive knjige, druženje s prijateljima ili upoznavanje novih i tako dalje. SixthSense omogućio bi jednostavnije obavljenje svake od ovih aktivnosti.

 

Čitanje novina više neće biti dosadno. Za svaki članak koji vas zanima postojat će mogućnost gledanja video varijante na mjestu gdje se u tiskovini nalazi fotografija. Pri kupnji knjige, imat ćete pristup informacijama kako su iste ocijenjene, kako su ih komentirali čitatelji ili kritičari te audio zapis pojedinih stranica koje vas zanimaju.

Idete li u kupovinu, ova će vam spravica omogućiti sve dodatne informacije o željenom proizvodu. Sve što trebate je primiti proizvod u ruku i pričekati nekoliko sekundi, a podaci o cijeni, sastavu, kvaliteti i slične informacije pojavit će se na samom proizvodu.

Odete li negdje na put bit ćete u mogućnosti napraviti fotografije jednim pokretom prstiju. Gesta ili pokret prstima u obliku stvaranja fotografije bit će dovoljna da biste na bilo koju praznu površinu projicirali to što ste prstima fotografirali.

Želite li poslati e-mail na praznoj površini napravite znak ''@'' i automatski vam se izbacuje datoteka za slanje mail-a. Ista je stvar i s telefoniranjem. Moguće je tipkovnicu ''dobiti'' i na dlanu ruke. Zanima li vas koliko je sati, prstima oslikate znak sata na zglobu i vidite vrijeme. Na avionskoj karti bit će moguće vidjeti koliko let kasni. Na kreditnoj kartici ćete moći vidjeti stanje računa, bez odlaska na bankomat ili u banku.

Više se nećete morati mučiti s nagađem kakvi su ljudi. Naime, prilikom upoznavanja, na majici upoznate osobe projicirat će vam se njegovo/njezino zanimanje, preferencije i slični podaci.

Uz napravu je vezana i spajalica koja omogućuje spajanje na papir, pri čemu je moguće prstima iz jednog dokumenta primjerice prenijeti grafove, fotografije, tekst i slične informacije, na drugi papir. Osim toga, spajalica će omogućiti igranje igrica ili gledanje filmova na običnom bijelom papiru tek uz uporabu gesti dok držite papir.

 

 

Nećemo završiti kao mašine koje sjede ispred mašina – Pranav Mistry

 

Sprava je u potpunosti prenosiva i mobilna, a u budućnosti ne bi trebala koštati ništa skuplje no što koštaju današnji mobiteli.  U lipnju 2009. godine sprava SixthSense proglašena je izumom godine.

 

Autor: Sonja Jajčević

 

Pogledajte i video:

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox