Sharp prodaje imovinu i otpušta 11.000 radnika

Posrnuli japanski div potrošačke elektronike Sharp ukinuti će 11.000 radnih mjesta u podružnicama širom svijeta i prodati pogone i imovinu u vrijednosti 2,7 milijardi dolara kako bi poboljšao svoje financije, izvijestili su japanski mediji.

Kompanija najpoznatija po kućanskim aparatima i LCD televizorima također će smanjiti plaće, objavila je agencija Kyodo News, pozivajući se na program mjera štednje kompanije predstavljen vjerovnicima banke u ponedjeljak. Nakon što je novi plan finaliziran, očekuje se da će banke Sharpu ponuditi nove zajmove u ukupnom iznosu od 360 milijardi jena (4,6 milijarde dolara). Čekaju ga veliki troškovi otkupa komercijalnih zapisa u ovoj godini, te obveznica u sljedećoj godini.

Prema novom planu, Sharp će do kraja ožujka 2014. otpustiti 19 posto od ukupno 57.170 zaposlenih, prenosi Kyodo. Početkom kolovoza kompanija je također objavila da će smanjiti plaće i bonuse kako bi uštedjela skoro 50 milijardi jena u godinu dana zaključno s ožujkom 2013. Izvješće se vremenski poklopilo s učestalim nagađanjima da bi Sharp mogao dobiti novčanu injekciju od nešto više od 380 milijuna dolara od američkog proizvođača čipova Intel. Istodobno slabi njegova veza s tajvanskim partnerom Hon Haijem.

Sharp očekuje ogroman gubitak u poslovnoj godini koja završava u ožujku 2013., od čak 250 milijardi jena (3,2 milijarde dolara), pa je zatražio pomoć od Hon Haija, koji je u ožujku obećao da će kupiti oko 10-postotni udio u japanskoj tvrtki. Naknadno je vrijednost Sharpovih dionica oštro pala pa je Hon Hai zatražio od japanske tvrtke da snizi traženu cijenu za udio.

Odnosi između dvije kompanije zahladili su a mediji su kao mogućeg novog partnera počeli spominjati Intel. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox