Šibenik se pomiče s mrtve točke: Započela gradnja terminala na Vruljama

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor otvorila je danas radove na izgradnji i uređenju pomorsko-putničkog terminala na šibenskom gatu Vrulje, investiciju vrijednu 12 milijuna eura, koje će osigurati šibenska Lučka uprava putem kredita Europske banke za obnovu i razvoj i uz izdano jamstvo Vlade RH.

 

Premijerka Kosor istaknula je kako je nadogradnja gata Vrulje jedan od projekata koje je Vlada predstavila u svom programu pokretanja investicija u Hrvatskoj i to zbog njegove turističke i gospodarske važnosti za Šibensko-kninsku županiju. Luka Šibenik prije nije bila od državnog interesa, no ona je to postala i kao takva zaslužila je ulaganje. U ovom trenutku Vlada osigurava oko 500 milijuna eura za slične projekte od Rijeke do Dubrovnika, što nikad nije bilo tako, kazala je premijerka Kosor.

Šibenska Lučka uprava kredit kod EBRD-a vraćat će 15 godina uz četiri godine počeka. Projektom uređenja gata Vrulje u pomorsko-putnički terminal predviđena je dogradnja gata za oko 9,8 tisuća metara četvornih te produživanje operativne obale na ukupno 510 metara. Na taj će se način omogućiti pristajanje u šibensku luku brodova od 260 metara duljine te trajekata i kruzera do 200 metara, čime se otvara i mogućnost za brži turistički razvoj Šibenika. Izvođač radova je tvrtka Konstruktor, a projekt bi trebao biti gotov do 2014. godine.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor kazala je kako je u posljednje vrijeme često u Šibeniku ili da bi ponudila rješenje za aktualne probleme, kao što je bio slučaj sa šibenskim TLM-om kada je izmjenama zakona kojim se regulira prodaja električne energije osigurana struja neophodna za proizvodnju, ili kako bi otvorila radove na velikim projektima. Hrvatska premijerka osvrnula se i na aktualno stanje u državi kazavši kako će, bez obzira na sve poteškoće, Vlada nastaviti s provedbom programa gospodarskog oporavka, a sve najavljene investicije bit će i provedene. (Hina/MJ)

 

Foto: www.vlada.hr

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox