Šibensko-kninska županija primila Energetsku povelju UNDP-a

Predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Jelana Atlić-McColgan uručila je šibensko-kninskome županu Goranu Pauku primjerak Energetske povelje koja se dodjeljuje gradonačelnicima i županima Republike Hrvatske, a župan je tom prigodom potpisao izjavu o politici energetske učinkovitosti i zaštiti okoliša Šibensko-kninske županije.

Ta je županija dobila i Energetski tim (EE) koji će biti zadužen za provedbu projekta "Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u RH", a u njemu su čelnik županijske Regionalne razvojne agencije Drago Matić, predstavnik Šibensko-kninske županije Josip Aras, predstavnica Industrijsko-obrtničke škole Mirjana Škugor i predstavnica Tehničke škole Katarina Tanfara.

Energetska povelja je deklaracija predstavnika lokalne i područne samouprave kojom se "iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih građana".

Šibensko-kninska županija još se 2008. godine, potpisivanjem pisma namjere s UNDP-om, aktivno uključila u provođenje projekta "Sustavno gospodarenje energijom" u sklopu nacionalnog projekta "Poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj" (EE projekt) koji više godina zajedno uspješno provode UNDP Hrvatska i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Globalnog fonda za okoliš.

Glavni ciljevi projekta "Sustavno gospodarenje energijom" su primjena modela kontinuiranoga i sustavnoga gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini, što pridonosi smanjenju troškova za energente te smanjenju potrošnje energenata i emisije štetnih plinova u atmosferu, a potiče razvoj novih djelatnosti i poduzetništva. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox