Sigurnost djece na internetu

Dan sigurnijeg interneta, 8. veljače, ove se godine diljem svijeta obilježava pod sloganom "To je više od igre, to je tvoj život", a cilj je akcije u 68 zemalja, među kojima je i Hrvatska, založiti se za sigurniju uporabu interneta, a protiv protuzakonitih i štetnih sadržaja te ponašanja u internetskom prostoru.

Iz Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku danas su priopćili kako su na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u Zagrebu proteklog vikenda, 5. veljače, organizirali predstavljanje aktualnih projekata i aktivnosti usmjerenih na promicanje sigurnije uporabe interneta među djecom i mladima, a svoj rad zainteresiranim građanima predstavili su osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, Suradnici u učenju – ucitelji.hr, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije, CARNet, NetAkademija, Microsoft Hrvatska, Učilica, VIP, Ambidekster klub, Osnovna škola Veliki Bukovec, Osnovna škola Tučepi, Agencija za zaštitu osobnih podataka, Algebra i Hrabri telefon.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić tom prigodom je naglasio kako se protiv elektroničkog nasilja učinkovito može boriti isključivo znanjem. Cilj nam je osnažiti djecu, roditelje i učitelje znanjem potrebnim za spretno i sretno surfanje internetskim prostorom i zainteresiranima ponuditi korisne savjete za sigurno surfanje, kazao je Lučić i izrazio nadu da će stečena znanja primijeniti u svom okruženju kako bi se djeci omogućilo sigurno i bezbrižno korištenje novih tehnologija za igru, zabavu, druženje, obrazovanje i otkrivanje novih virtualnih svjetova.

Djeca i mladi veliki dio svog slobodnog vremena provode online, igraju igrice i komuniciraju putem društvenih mreža. Nudeći neposrednost i anonimnost, internet otvara brojne mogućnosti za izražavanje njihovih stavova, razmišljanja i osjećaja, ali ponekad i rizike koji ugrožavaju njihovu privatnost i zdravlje. Stoga je danas, u digitalnom svijetu, neophodno podići razinu svijesti o ispravnom, sigurnom i odgovornom korištenju tehnologije te na taj način dati doprinos u stvaranju sigurnijeg internet okruženja za djecu i mlade u Hrvatskoj - stoji u priopćenju. Dan sigurnijeg interneta obilježava se od 2004., drugog dana drugog tjedna drugog mjeseca svake godine, a ovogodišnji, osmi po redu, obilježava se 8. veljače na temu "virtualni životi" po odluci INSAFE - europske mreže za podizanje razine svijesti o potrebi sigurnije uporabe interneta. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox