Sindikat metalaca Hrvatske proziva premijerku za brodogradilišta

Sindikat metalaca Hrvatske (SMH) zatražio je danas da premijerka Jadranka Kosor obrazloži sindikalcima kako će riješiti problem brodogradnje prije nego što Vlada uputi u Bruxelles programe restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta.

 

Tražimo da nam premijerka u idućih tjedan dana pojasni Vladino stajalište u vezi daljnjeg postupka privatizacije hrvatskih brodogradilišta, prije nego o tome izvijesti Europsku komisiju, inače smo spremni na javno iskazivanje nezadovoljstva, poručio je predsjednik SMH-a Vedran Dragičević s konferencije za novinare.

Vlada treba do kraja mjeseca predstaviti Europskoj komisiji programe restrukturiranja brodogradilišta o kojima trenutno intenzivno pregovara s Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja, a mi želimo saznati što su oni dogovorili s ponuditeljima prije nego što bude prekasno, kaže Dragičević.

Upozorio je da brodogradilišta trenutno imaju problema s održavanjem procesa proizvodnje, posebno u Brodosplitu koji je u opasnosti da se, bez obzira na ishod privatizacije, sam uruši.

Zbog zabrane ugovaranja novih poslova dok se ne riješi pitanje privatizacije, Brodosplit bi mogao prestati raditi već ove godine, a ostala brodogradilišta tijekom 2011. To se događa u vrijeme kada se tržište brodova u svijetu oporavlja, pa je sada povoljan trenutak za ugovaranje novih poslova, tvrdi Dragičević.

Ponovio je protivljenje svojega sindikata privatizaciji brodogradilišta u vrijeme ekonomske krize te zatražio da se brodogradilištima osigura razdoblje od tri godine kako bi pokazala mogu li opstati.

Sva brodogradilišta, uključujući i Kraljevicu, trebaju dobiti priliku da pokažu što mogu, koju dosad nisu imali zbog političkih postavljanja nestručnih poslovodstava i kriminala kojim se iz brodogradnje isisavao novac, rekao je Dragičević.

Ocijenio je kako povjerenstva za prodaju pojedinih brodogradilišta praktički više ne djeluju jer Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva gura dalje privatizaciju splitskog brodogradilišta unatoč negativnom mišljenju povjerenstva o ponudi samoborskog DIV-a.

Za vladu naše mišljenje ne znači ništa, ustvrdio je Dragičević i upozorio kako su radnici na navozima spremni "na sve moguće aktivnosti" kako bi sačuvali svoja radna mjesta, pogotovo u Brodosplitu gdje će članovi svih triju sindikata zajedno djelovati. (Hina)
 

 

Fotografija: www.smh.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox