Sindikati najavili štrajk 28. ili 29. studenog

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Matica hrvatskih sindikata najavila je da će organizirati štrajk upozorenja 28. ili 29. studenog, ovisno o tome kada će u Hrvatskom saboru biti rasprava o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu. 

Razlog za štrajk je najava smanjenja proračunskih troškova za zaposlene u javnim i državnim službama za 1,7 milijardi kuna, što znači da Vlada namjerava štedjeti i na članovima sindikata udruženih u Maticu (prosvjeta, znanost i medicinske sestre) kroz rezanje materijalnih prava poput božićnica, regresa, jubilarnih nagrada ili naknada za prijevoz.

To je tek početak prosvjeda protiv Vladine politike štednje, jer će se štrajkovi nastaviti tijekom godine, a najveći i dugotrajni štrajk sindikati će organizirati kada su najjači - krajem školske godine, najavili su sindikalni čelnici na konferenciji za novinare.

Predsjednik Matice Vilim Ribić optužio je Vladu za zloupotrebu i manipulaciju pregovorima o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe, a dio sindikata javnih službi koji također sudjeluju u pregovorima, za "izdaju" svojega članstva. Predsjednica Sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek otvoreno i bez skrupula radi na štetu svojih članova i time ugrožava samu bit sindikata, ustvrdio je Ribić. Vlada nam najavljuje rezanje dodataka na plaće za koje smo se borili godinama, a da nemamo izdaju u svojim redovima, mogli bi se tome oduprijeti, rekao je Ribić.

Čelnike sindikata Matice najviše smeta novi Zakon o reprezentativnosti koji je proširio krug sindikata koji mogu sudjelovati u pregovorima o TKU-u, te istodobno omogućio da TKU vrijedi ako ga prihvati samo jedan sindikat određene djelatnosti.

Četiri sindikata Matice odbili su Vladin prijedlog izmjena sadašnjeg TKU-a, kojim se predviđalo rezanje materijalnih prava u zamjenu za očuvanje plaća i radnih mjesta, zbog čega je Vlada otkazala taj ugovor i otvorila pregovore o novom TKU-u. Iz Matice su najavili da neće potpisati niti novi TKU, no Vlada ga može proširiti na sve javne službe i ako ga prihvati samo dio sindikata. Ako pak sindikati u cijelosti odbiju novi TKU, Banski dvori su najavili da će politiku plaća u javnim službama uređivati Vladinim aktima. U proračunu za 2013., koji je danas predstavljen javnosti, predviđene su uštede na troškovima za zaposlene u javnim i državnim službama od 1,7 milijardi kuna. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox