Sindikati: Politika je DIOKI dovela u ovu situaciju, od politike tražimo da je i riješi!

Zbog teške situacije u Diokiju kojoj se ne nazire kraj, sindikati su uputili pismo Vladi kojeg potpisuju Mladen Novosel (SSSH), Krešimir Sever (NHS) i Damir Jakuš (URSH), a kojeg prenosimo u cijelosti.

Tvrtka DIOKI, organska petrokemija d.d. Zagreb, jedna je od većih u okruženju, s godišnjim prometom od 3 milijarde kuna. Tamošnjih 850 radnika godišnje izveze proizvoda (koristeći domaću sirovinu) u vrijednosti približno milijardu i 900 milijuna kuna, a u državni proračun uplate oko 350 milijuna kn godišnje.

Danas tvrtka DIOKI „stoji“, radnici ne rade, punih 10 mjeseci ništa se ne proizvodi. Kao što znate, radnicima nije isplaćeno zadnjih 5 plaća. Tvrtka je u poslovnoj blokadi od strane vjerovnika i dobavljača a situaciju je pogoršala jednostrana obustava sirovine (etana) od strane INA-e u istom razdoblju (protivno odredbama ugovora).

Politika je DIOKI dovela u ovu situaciju, od politike tražimo da je i riješi!

Kakav to zakonodavni i institucionalni okvir imamo, kad jedna izvozno orijentirana proizvodna tvrtka mora propasti? Kakva su to pravila „pravne države“ koja omogućavaju neplaćanje radnika?

Ne pristajemo na odgovore tipa: „DIOKI je privatna tvrtka, poslodavac je privatnik, tu država nema što raditi“. Upravo država, točnije, političke elite ove države, omogućile su „privatnim vlasnicima“ da raspolažu prirodnim i proizvodnim resursima Hrvatske (i ljudskim sudbinama) kako hoće. Pa i da ponište znanje i rad generacija bivših i sadašnjih radnika i uspješno unište proizvodni sektor vođeni svojim uskim špekulantskim interesom.  

Poštovani članovi Vlade Republike Hrvatske,

DIOKI (i desetine drugih Diokija) je i vaša odgovornost, od toga ne možete pobjeći. Naša sudbina test je vaše sposobnosti, odgovornosti i etičnosti. Tražimo isplatu zaostalih plaća i otpremnina prema važećem Kolektivnom ugovoru, jer je to zadnje što radnici traže za sebe. Srećom, kapitalna imovina je ogromna, a ujedno jedan dio nekretnina spada u projekt od državnog značaja (LNG terminal) što je razlog više da država riješi sudbinu radnika na pošten način.

Ukoliko izostane vaša brza reakcija budite uvjereni kako radnici Diokija neće mirno čekati da sa 52 godine prosječne starosti, sa dugovanjima tvrtke prema njima i prazna želuca završe na besperspektivnoj burzi rada. (ps/jk)

 

 

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox