Sindikati poručili Vladi: Žurba s uštedama mogla bi vas skupo stajati

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) upozorio je da bi primjena jučer potpisanog Kolektivnog ugovora za državne službenike mogla već danas izazvati prve sudske sporove, a zbog različitog tumačenja trenutka primjene novih pravila obračuna i isplate naknade troškova prijevoza.

Naime, Ministarstvo uprave je jučer poslijepodne uputilo naputak o obračunu i isplati troškova prijevoza svim uredima državne uprave, a prema kojem se "naknada za prijevoz ne obračunava i ne isplaćuje uz plaću za srpanj", tj. "ista će se isplatiti po propisanim odredbama novog Kolektivnog ugovora uz plaću za mjesec kolovoz", navodi se u priopćenju sindikata. Međutim, prema odredbama starog kolektivnog ugovora, koji je vrijedio do 31. srpnja, naknada troškova prijevoza isplaćivala se unaprijed i to na plaći za prethodni mjesec, što znači da je za mjesec kolovoz trebala biti isplaćena na plaći za mjesec srpanj, ističu iz sindikata.

Pri tom nije nevažna činjenica da se kolektivni ugovor koji je istekao primjenjivao i 1. kolovoza, temeljem instituta produljene primjene pravnih pravila, što dodatno učvršćuje stajalište obveznosti primjene odredaba o naknadi troškova prijevoza na način kako je to regulirano njegovim odredbama, smatraju u SDLSN-u. Predmet mogućeg spora s poslodavcem bila bi razlika između visine naknade troškova prijevoza koju bi državni službenici i namještenici ostvarili po odredbama starog kolektivnog ugovora za mjesec kolovoz i one koja će im biti isplaćena odnosno neisplaćena po novom kolektivnom ugovoru za isti mjesec.

Konkretno, sudski spor mogli bi pokrenuti svi zaposleni koji stanuju do dva kilometra od mjesta rada, koji po novoj regulaciji troškova prijevoza nemaju pravo na naknadu, kao i svi oni koji imaju pravo na naknadu, ali umjesto javnog prijevoza koriste automobile, a po novom kolektivnom ugovoru primat će zbog toga umanjenu naknadu. Tako, npr. službenik koji po starom načinu obračuna ima pravo na troškove pokaza ZET-a, a po novom obračunu ne, može sudskim putem tražiti isplatu 360 kuna za mjesec kolovoz, objašnjavaju iz SDLSN-a. Sindikat stoga "upozorava Vladu da bi ju žurba s uštedama mogla skupo stajati". (Hina/HT)

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox