Sindikati traže povećanje minimalne plaće na 3.080 kuna

SSSH je zatražio povećanje minimalne plaće sa 2.814 kn u bruto iznosu na 3.080 kn bruto, te državnu intervenciju u sektorima koji imaju niske prihode, poput tekstilne i drvne industrije.

SSSH tako odgovara v. d. predsjedniku HUP-a Ivanu Miloloži, koji se založio da minimalac ostane na sadašnjoj razini, piše HRT

Konkurentnost i efikasnost nacionalne ekonomije ne temelje se na niskim plaćama već na uspješnim poslovnim i razvojnim vizijama, znanju i uspješnom upravljanju, te motiviranim radnicima. Minimalna plaća je svojevrstan društveni dogovor o najnižoj cijeni rada i nigdje u Europi nije vezana za BDP, stoji u priopćenju. Gospodi iz HUP-a preporučujemo da pokušaju preživjeti samo mjesec dana s 2.814 kna bruto, možda će razumjeti o čemu je riječ, poručuju sindikalci.

I laburist Dragutin Lesar u Saboru je Vladi spočitnuo što je tek u srpnju revidirala makroekonomsku projekciju za ovu godinu, iako je to, uvjeren je, po pokazateljima mogla učiniti znatno ranije. Vlada tvrdi da ne može ništa, ali mora hitno povećati minimalnu plaću na 40 posto prosječne plaće, inače će biti blokirano 300 tisuća računa, poručio je. (HT)

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox