Sindikati žele "jake kompenzacije" za "besplatan kredit" koji daju vladi

Čelnik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izjavio je jučer u emisiji "Intervju tjedna" Hrvatskoga radija kako četiri sindikata javnih službi sigurno neće s Vladom potpisati sporazum o izmjenama Temeljnoga kolektivnog ugovora (TKU) ako se iz Zakona o reprezentativnosti, koji je Vlada poslala u Sabor, ne povuče odredba o strukovnim sindikatima.

Kako je najavljeno u petak, Vlada i sindikati javnoga sektora trebali bi nastaviti pregovore idući tjedan u srijedu, kada bi se, rekao je tada ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić mogao i potpisati sporazum o izmjenama TKU-a.

Ribić je pak danas poručio da odredba o strukovnim sindikatima iz Zakona o reprezentativnosti "temeljito razbija sindikate", te da sindikati "prije potpisa moraju znati da je ta odredba nestala iz zakona".

Najavio je da četiri sindikata - sindikati "vertikale" (učitelja, srednjoškolskih profesora, visokog obrazovanja i znanosti) te medicinskih sestara u srijedu neće "pristati ni na kakvo jednokratno odricanje bez jasno ugovorene obaveze da se po izlasku iz krize ta jednokratna davanja ljudima vrate, jer su to njihova prava". Istaknuo je da sindikati mogu to stajalište korigirati jedino onda ako "Vlada učini jake kompenzacije za taj besplatan kredit koji dobiva od članova sindikata".

Prosvjedi i štrajk

Na pitanje što će se dogoditi ako pregovori ne uspiju i Vlada otkaže TKU, Ribić je odgovorio da će slijediti tromjesečni proces mirenja, a ako on ne uspije, sindikati će organizirati prosvjede, javna okupljanja i štrajkove. Ustvrdio je da će se tada postaviti i pitanje o prirodi sadašnje vlasti, odnosno je li ona doista socijaldemokratska.

Mi se želimo i morati tući sve dok to naši članovi žele, i mi ćemo to u rujnu napraviti ako se sada ne postigne dogovor, a vlada otkaže kolektivni ugovor, poručio je.

Ribić smatra da država mora izregulirati situaciju u kojoj od prosvjetara traži uštede, a istovremeno 30-ak ljudi u bankarskom sektoru u godini krize dijele bonus od 600 milijuna kuna. Uz napomenu da "ne mrzi ljude u financijskom sektoru", Ribić je ustvrdio da država tu radi ogroman propust jer se, "neoliberalnoj matrici, koja državu shvaća kao produženu ruku vlastitih interesa, nudi jer je ovisna jer nemamo svoje banke, pa te stranke banke zapravo tretiraju hrvatsku državu kao nešto od čega imaju korist, a država je tu potpuno nemoćna, neaktivna".

U takvim okolnostima, rekao je, članovi sindikata zapravo trebaju davati nekakvu žrtvu nekakvoj oligarhijskoj strukturi koja vlada zemljom, najviše kroz medije i dio politike. (Hina/jk) 

 

 

Foto: Zarko Basic/PIXSELL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox