Sit gladnom ne vjeruje

Afrička unija objavila je da za dva tjedna odgađa konferenciju za pomoć Rogu Afrike pogođenom najgorom sušom zadnjih desetljeća iako se glad širi u Somaliji gdje je stanje najteže. Uzrok odgode nije naveden, a možda je odgoda zbog godišnjih odmora.

 

Konferencija o stanju na Rogu Afrike, predviđena za 9. kolovoza, odgađa se za 25. kolovoza u Adis Abebi - objavila je AU bez objašnjenja uzroka odgode. U srijedu je UN proglasio glad za tri nova područja Somalije: Afgoye, Balaad i Adale, osim pokrajina Bakol i Niski Shabelle gdje je glad proglašena u srpnju. Sadašnje stanje najteža je humanitarna kriza u svijetu i najteža od gladi 1991/1992. u Somaliji - objavio je UN.

Suša na Rogu Afrike pogađa 12 milijuna ljudi i osim Somalije obuhvaća i Keniju, Etiopiju, Džibuti, sjever Ugande, a moguće i Eritreju. Hitnu pomoć treba 3,7 milijuna Somalaca ili polovica stanovnika te zemlje. UN procjenjuje da bi se za četiri do šest tjedana glad mogla proširiti na cijeli jug Somalije. Međunarodna zajednica obećala je milijardu dolara, a UN traži hitno dodatnih 1,4 milijarde. Afrička unija dosad je izdvojila pola milijuna dolara iz svog kriznog fonda. (Hina/mš)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox