Školska knjiga prva u Hrvatskoj predstavlja rješenje koje se temelji na umjetnoj inteligenciji za pomoć učiteljima i roditeljima

Školska knjiga, vodeća hrvatska nakladnička kuća, prva je u Hrvatskoj implementirala umjetnu inteligenciju u obrazovanju. Nudeći nove mogućnosti korisnicima postojeće aplikacije ŠK Asistent, Školska knjiga je potvrdila vodeću ulogu u uvođenju digitalnih inovacija u obrazovnom sustavu.

Podsjetimo, aplikacija ŠK Asistent jedinstvena je aplikacija za učitelje nastala prije četiri godine, a danas se njome koristi više od 10 000 učitelja. Smišljena je kako bi učiteljima pomogla u pripremanju za najvažniji dio njihova posla – neposredan rad s učenicima. Asistent Školske knjige sada ide dalje i s pomoću umjetne inteligencije postaje i platforma za komunikaciju s roditeljima.

UI Asistent pomoći će učiteljima da lakše pišu obavijesti i poruke te daju suglasnosti i rješavaju dokumente koje tijekom školske godine razmjenjuju s roditeljima. S druge strane, roditeljima će se omogućiti jednostavan uvid u sve važne informacije koje se tiču škole te jednostavno rješavanje administrativnih zadaća vezanih za školovanje njihove djece.

U Školskoj knjizi vjerujemo da se umjetnom inteligencijom najprije trebaju koristiti najinteligentniji predstavnici društva s velikim iskustvom bez obzira na područje kojim se bave kako bi uočili sve prednosti i nedostatke koje ona donosi. Zato smo omogućili i učiteljima da budu među prvima koji će iskoristiti sve prednosti umjetne inteligencije. Prepoznali smo da se obrazovni proces može unaprijediti i da se učiteljima mogu olakšati dugotrajne administrativne obveze kako bi njihov posao bio jednostavniji te kako bi više vremena mogli posvetiti učenicima“, komentirala je Matilda Bulić, izvršna direktorica Školske knjige.

UI Asistent Školske knjige nastao je u suradnji s hrvatskom tvrtkom Mindsmiths koja ima vodeću ulogu u području umjetne inteligencije. Zahvaljujući konačnom rješenju, svaki će korisnik dobiti svog AI Asistenta koji će učiti i prilagođavati se njegovim potrebama. Sustav je trenutačno u fazi testiranja s odabranim učiteljima i roditeljima, a njihove povratne informacije upotrijebit će se za daljnje unapređivanje i smišljanje novih funkcionalnosti.

Impresioniran sam jednostavnošću komunikacije s roditeljima, procesom prikupljanja suglasnosti te arhiviranjem svih tih dokumenata. Poslove za čije mi je obavljanje dosad bilo potrebno nekoliko dana, UI Asistent Školske knjige obavlja za manje od 30 minuta. Sada UI Asistent podsjeća roditelje na potpisivanje različitih dokumenata i na školske obveze njihova djeteta. Ne ljuti se, strpljiv je i koristi se emotikonima za emocionalno inteligentnu komunikaciju. Čini se nevjerojatno, ali je istinito – tehnologija olakšava život učiteljima i roditeljima čineći komunikaciju jednostavnijom. Više nećemo gubiti vrijeme na administrativne poslove, već ćemo ga iskoristiti za učinkovitu komunikaciju o svakom djetetu“, ističe Marko Lokner, učitelj razredne nastave u OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji.

UI Asistent bit će integriran u aplikaciju ŠK Asistent te će učiteljima biti dostupan u bilo kojem trenutku s pomoću aplikacije WhatsApp. Više informacija o UI Asistentu dostupno je na web stranici: https://udzbenici.skolskaknjiga.hr/ui/.

ps/dm

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox