Škoti će 2014. odlučivati o neovisnosti

Škotska će 2014. godine glasovati o neovisnosti što bi moglo rezultirati razbijanjem Britanije, rekao je britanski ministar. 
Objava je prekinula mjesece pat-pozicije između westminsterske vlade u Londonu i škotske uprave u Edinburghu. 

Dogodit će se to da će Westminster prenijeti ovlasti na Škotski parlament da održi referendum s jednim pitanjem o tome treba li Škotska biti u ili izvan Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je ministar Škotskog ureda David Mundell Sky Newsu. Predviđamo da će to dogoditi najesen 2014., dodao je. 

Britanski premijer David Cameron, koji želi održati Britaniju netaknutom, podupire održavanje glasovanja što je prije moguće o tome treba li prekinuti 300-godišnju uniju Škotske s Engleskom s jednostavnim "da" ili "ne" pitanjem, piše HRT.

Alex Salmond, čelnik škotske nacionalističlke vlade, tražio je da se u referendum uključi i treća mogućnost, a to je prepuštanje dodatnih ovlasti Škotskom parlamentu.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da trenutačno između 30 i 40 Škota podupire neovisnost.

Škotska vlada mjerodavna je za sva ona područja koja nisu izrijekom rezervirana za vladu u Londonu: zdravstvo, obrazovanje, pravosuđe i policiju, poljoprivredu, gospodarskim razvitak i transport. (jk)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox