Slovenci osnivaju državni fond za prezadužena poduzeća

Foto: Shutterstock

Slovenska poduzeća su prezadužena, a u realnom gospodarstvu postoje još veći problemi nego u bankama koje vlada namjerava sanirati osnivanjem posebne ustanove koja će preuzeti njihove loše kredite i tako ih sanirati, ocjena je čelnika slovenske gospodarske komore. 

Predsjednik Gospodarske komore Slovenije Samo Hribar Milič predlaže da se slična ustanova kao za saniranje banaka osnuje i za prezadužena poduzeća koja imaju tržište i perspektivu, a mogla bi propasti jer su prezadužena. Prema gruboj procjeni u bankarskom je sektoru problematičnih kredita za 3-4 milijarde eura, a u realnom sektoru je nenaplativo između 4 i 5 milijardi eura dugovanja, rekao je Hribar Milič u razgovoru za ljubljansko "Delo" od petka, dodajući da će teškoće u realnom sektoru zbog dugova ostati i kad se saniraju banke, te da poduzeća nisu dužna samo bankama nego su vrlo velika i njihova međusobna dugovanja. Za gospodarstvo u kojemu su glavni problem prezaduženost i nedostatak kredita nećemo ništa učiniti ako saniramo samo banke. Ostat će dugovanja između samih poduzeća, a banke će nakon sanacije kredite davati samo zdravim tvrtkama, kazao je.

Smatra kako bi Slovenija zato trebala osnovati jednu vrstu fonda koji bi spašavao prezadužena poduzeća, osobito ona koja imaju perspektivu, proizvod i tržište, koja su okrenuta izvozu ili imaju socijalnu važnost u pojedinoj sredini.

Sva prezadužena poduzeća na taj se način ne bi mogla spasiti jer se recesija nastavlja, pa bi trebalo napraviti selekciju između onih koja su vitalna i mogu opstati i onih tvrtki koje to ne mogu pa će propasti, te biti uključene u socijalne programe i restrukturiranje, ocjenjuje Hrabar Milič.

Prema njegovim predviđanjima Sloveniju i u idućoj godini očekuje produbljena recesija, smanjivanje broja zaposlenih te stečajevi, ali smatra da je velika šansa za realni sektor njegova izvozna vitalnost pa treba tražiti nova tržišta. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox