Slovenska pomoć Adria Airwaysu pod istragom Bruxellesa

Foto: pttco.com

Regulatorna agencija za tržišno natjecanje Europske unije započela je s istragom o tome jesu li financijske injekcije slovenskom zračnom prijevozniku Adria Airways i latvijskom AirBalticu bile nedopušteni oblik državne potpore, objavljeno je u utorak u Bruxellesu. 

Kod Adria Airwaysa ispituje se je li niz mjera slovenskih vlada u korist slovenskog nacionalnog prijevoznika, među ostalim i četiri njegove dokapitalizacije u razdoblju od 2007. do 2011. godine u ukupnoj vrijednosti 85,5 milijuna eura, bio proveden u skladu s pravilima koji svim konkurentima u europskom zračnom prijevozu osiguravaju iste uvjete ili ne, prenose slovenski mediji. Prilikom zadnje dokapitalizacije, provedene 2011. godine, uz državu kao većinskog vlasnika sudjelovale su i banke kroz pretvaranje svojih potraživanja u kapital te zrakoplovne kompanije.

Slovenska je vlada pod istragom bila i zbog pomoći "Elanu", a Europska je komisija u rujnu objavila da pomoć države tom proizvođaču sportske opreme iz 2008. godine u iznosu 10 milijuna eura smatra neopravdanom financijskom injekcijom, jer se radilo o pomoći države mimo pravila EU-a koja štite jednakopravnost konkurenata na tržištu, dok je za dokapitalizaciju iz 2007. ocijenila da je bila po pravilima EU-a jer su u njoj sudjelovali i privatni dioničari, a ne samo država kao većinski vlasnik.

Slovenska vlada u utorak je i službeno potvrdila da će se žaliti na na odluku Europske komisije prema kojoj bi "Elan" morao državi vratiti 10 milijuna eura pomoći primljenih 2008. te zatražila da se zbog pritužbe izvršenje odluke Komisije do daljnjega obustavi.

Ministar financija Janez Šušteršič izjavio je da ne može jamčiti da će žalba uspjeti jer je to stvar suda, a premijer Janez Janša da ubuduće treba paziti kako bi se pomoć tvrtkama davala po pravilima iz europskog i nacionalnog zakonodavstva jer će u suprotnom tvrtke koje su pomoć dobile sredstva morati vraćati državi. (Hina/HT)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox