Slovenska vlada odredila 4 stručnjaka za praćenje arbitražnog sporazuma

Slovenska vlada odredila je četvoročlani tim odvjetnika za praćenje postupaka na arbitražnom sudu koji će rješavati granični prijepor s Hrvatskom, objavili su ljubljansko Delo i Slovenska televizija.

Uz profesoricu na pravnom fakultetu u Ljubljani Vasiliku Sancin, koja se i ranije bavila ovom problematikom, u timu su još i tri strana pravna stručnjaka s, kako navode mediji, velikim autoritetom na području međunarodnog prava te bogatim iskustvom oko zastupanja država u teritorijalnim sporovima: pravnici Michael Wood (Velika Britanija), Rodman Bundy (SAD) te Alain Pellet (Francuska). Četvoročlani tim vodit će Pellet, objavila je Slovenska televizija.

Svi postupci vezani uz provedbu arbitražnog sporazuma po kojemu će se granični prijepor rješavati pred petočlanim arbitražnim sudom, u kojemu će Hrvatska i Slovenija imati po jednog arbitra, počinju nakon potpisivanja pristupnog sporazuma Hrvatske s Europskom unijom idućeg mjeseca.

Slovenski mediji navode da početak postupaka vezanih uz arbitražu počinje "u osjetljivom vremenu", odmah nakon parlamentarnih izbora koji se u obje države ove godine održavaju istog dana, 4. prosinca. Također ističu da arbitražni sporazum određuje vrlo kratke rokove u vezi s definiranjem spora te imenovanjem arbitražnih sudaca.

Slovenska vlada za slovenskog je arbitra u arbitražnom sudu odredila uglednog stručnjaka za međunarodno pravo, posebice za područje trgovačkog prava, Jerneja Sekoleca, a hrvatska Budislava Vukasa, jednog od najpriznatijih hrvatskih stručnjaka za pomorsko pravo koji je, uz ostalo, bio je i potpredsjednik Međunarodnog suda za pomorsko pravo u Hamburgu. (Hina/jh)

 

 

 

 

Foto: Antonio Bronic/PIXSELL

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox