Slovenska vlada traži investitora za Novu Ljubljansku banku

Slovenska vlada spremna je smanjiti državni udio u Novoj Ljubljanskoj banci na 25 posto plus jednu dionicu, te na isti način smanjiti svoj kontrolni udio u Novoj kreditnoj banci Maribor i osiguravateljnoj tvrtki Triglav, izjavio je nakon sjednice vlade ministar financija Janez Šuštaršič.

Zaključili smo da se i formalno započne s dokapitalizacijom NLB-a i to bez izravnog učešća proračunskih sredstava. To je zapravo neophodno ako fiskalnu konsolidaciju države želimo provesti u ovoj i idućoj godini, rekao je Šušteršič. Prema nekim procjenama, NLB treba financijsku injekciju od najmanje 400 milijuna eura, a sadašnja vlada zbog financijske stabilizacije ta sredstva ne planira u proračunu, kako bi smanjila deficit kojim je on bio opterećen ranijih godina.

Šušteršič je naglasio da je vlada odlučna rebalansom proračuna smanjiti proračunski deficit u ovoj godini na tri posto BDP-a. To znači, kako je pojasnio, da bi proračunski deficit iznosio oko jedne milijarde eura, što je gotovo dvostruko manje nego ranijih godina, a vlada računa da će proračunski prihodi u 2012. iznositi 7,8 milijardi eura.

Prema Šušteršičevim riječima formirana je i skupina koja će do 20. travnja zajedno sa agencijom za državnu imovinu voditi razgovore s mogućim ulagačima u NLB, kako bi ispitala njihovu spremnost za dokapitalizaciju najveće slovenske banke, budući da ona treba biti dokapitalizirana svježim sredstvima do sredine ove godine. Nakon države najveći pojedinačni vlasnik NLB-a je belgijska bankarsko-osiguravajuća skupina KBC, no ona je u prijašnjih nekoliko dokapitalizacija sudjelovala s minimalnim sredstvima, nezadovoljna što joj nije bilo omogućeno stjecanje većinskog paketa dionica. Šušteršič je ocijenio da NLB i dalje treba pokušati prodati svoje nestrateške investicije, poput dionica Mercatora. (Hina/HT)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox