Slovenski parlament neće odlučivati o zamrzavanju mirovina i plaća

Zbog neslaganja stranaka koje su u iščekivanju prijevremenih izbora slovenski parlament neće odlučivati o zamrzavanju mirovina, plaća javnih službenika i socijalnih transfera za iduću godinu.

Novi prijedlog vlade da se o tzv. interventnom zakonu odlučuje na izvanrednoj sjednici parlamenta, koja bi se održala krajem idućeg tjedna, nije dobio dostatnu potporu na sjednici kolegija predsjednika parlamenta. Za uključivanje prijedloga zakona na dnevni red načelno su se izjasnile sve zastupničke skupine s izuzetkom Slovenske demokratske stranke koju vodi Janez Janša i Slovenske nacionalne stranke Zmage Jelinčiča, ali prijedlog nije dobio dvotrećinsku većinu koja je potrebna za sazivanje izvanredne sjednice nakon što je parlament uoči skorih parlamentarnih izbora formalno raspušten i u stanju mirovanja. Za uvrštavanje zakona glasovale su stranke koje u parlamentu imaju 55 zastupnika, što je šest glasova manje od potrebne dvotrećinske većine.

Vlada premijera Boruta Pahora predložila je nedavno održavanje izvanredne sjednice parlamenta i donošenje interventnog zakona kojim bi u idućoj godini bile postignute uštede od 300 milijuna eura, što je dodatno argumentirala nestabilnom situacijom na financijskim tržištima i korakom potrebnim da se vrati njihovo povjerenje u stabilnost slovenskih javnih financija.

Upućujući prijedlog interventnog zakon parlamentu Pahor je pozvao sve stranke da podupru donošenje mjera koje su po njegovoj ocjeni hitno potrebne da Slovenija ostane u stabilnom dijelu eurozone, bez obzira što je to, kako je primjetio, vrlo nepopularno nekoliko tjedana prije parlamentarnih izbora 4. prosinca. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox