Slovenski sindikati protiv Pahorovih reformi

Slovenski sindikati protive se svim strukturnim reformama vlade premijera Boruta Pahora kao socijalno nepravednima i predlažu uvođenje poreza na bogate, u prvom redu na financijske profite.

 

Javni dug je nastao zbog institucija koje su izazvale krizu, a vlada strukturnim reformama forsira štednju na mirovinama, zdravstvu i još koječemu. Mi kažemo da je potrebna reforma financijskog sektora u koji je država investirala milijarde eura kako bi ga spasila u vrijeme krize. Zašto taj sektor sada to ne bi vratio - izjavio je u razgovoru za ljubljansko "Delo" od četvrtka sindikalni čelnik Dušan Semolič. Ako zaustavimo mirovinsku reformu, onda se nadamo da ćemo zaustaviti i druge strukturne reforme koje su nepravedne i neprijateljski orijentirane prema radnicima - rekao je Semolič.

 

Umjesto strukturnih reformi potrebno je uvesti porez na financijske transakcije, takozvani Robin Hood porez na profite koji se ne reinvestiraju u proizvodnju, pa i porez na dividende. Zašto bi samo radnici trebali snositi teret krize - rekao je Semolič, dodavši da su sve slovenske sindikalne središnjice jedinstvene u tom stavu i da neće popustiti pod pritiscima vlade da ih omekšaju. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox